Fysik

Lyd & Lys, Fysik

23. marts 2010 af chaingang (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg sidder fast med nogle fysik opgaver og ville sætte stor pris på hvis der var nogen der kunne hjælpe eller sætte mig igang.

mvh.

Her er opgaverne som også kan findes i Spektrum, Fysik C s.154-155 i emnet lyd & lys:

8. Optisk gitter med lys med kendt bølgelængde (lambda)

Gult lys med bølgelængden 590 nm sendes gennem et gitter, og afbøjningsvinklen måles til 20,73 grader (til første orden).

Beregn gitterkonstanten, og find ud af, hvor mange ridser gitteret har pr. mm.

12. en oktav

En tone med dobbelt så stor frekvens som en anden siges at ligge en oktav over. 

På et klaver inddeles en oktav i tolv frekvensspring, der hver svarer til en halvtone.

Springene svarer til den samme faktor, så for at komme fra frekvensen af den ene halvtone til den næste skal der ganges med samme faktor.

Faktoren bliver 12√2 . forklar dette.

Tangenterne til Carl Conrad Fleischers cembalo fra ca. 1720. Tangenterne er udført i elfenben og ibenholt. Bogstaverne A og C er indsat i billedet.

Dengang var kammetonen ca. 422 Hz. Først i 1950 blev den internationalt bestemt til 440 Hz.

13. C- og A-dur

Udregn frekvenserne i en moderne A-dur skala, idet en durskala består af to heltonetrin, et halvtonetrin, tre heltonetrin og et halvtonetrin. Et heltonetrin svarer til to halvtonetrin.


På et klaver er der et heltonetrin mellem to hvide tangenter, der har en sort imellem sig, men et halvtonetrin, hvis der ingen sort er imellem.


Udregn også frekvenser for en C-durskala.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2010 af mathon

8.
         d·sin(φn) = n·λ

         d = n·λ/sin(φn)

..........

        d = λ/sin(φ1)

        d = (590 nm)/sin(20,73º) = 1666,83 nm = 1666,83·10-6 mm = 0,00166683 mm

antal streger pr. mm: (1 mm) / (0,00166683 mm/streg) = 599,94 streger ≈ 600 streger


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. marts 2010 af mathon

       k12 = 2

       k = 21/12 = 12√(2)


Svar #3
23. marts 2010 af chaingang (Slettet)

k12 = 2

k = 21/12 = 12√(2) hvad er det svaret til og kan du uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2010 af mathon

      k = 21/12 er halvtone-frekvensfaktoren

      k = 21/6 er heltone-frekvensfaktoren


Svar #5
23. marts 2010 af chaingang (Slettet)

 tak mester, nogle der kan hjælpe med den sidste opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. marts 2010 af mathon

A-dur  
               grundtone                                                             440 Hz
    
                           stigning på en heltone (440 Hz)·k2 =       494 Hz

                           stigning på en heltone (440 Hz)·k4 =       554 Hz

                           stigning på en halvtone (440 Hz)·k5 =     587 Hz

                           stigning på en heltone (440 Hz)·k7  =      659 Hz

                           stigning på en heltone (440 Hz)·k9 =        740 Hz

                           stigning på en heltone (440 Hz)·k11=       831 Hz

                           stigning på en halvtone (440 Hz)·k12 =    880 Hz

                          


Svar #7
23. marts 2010 af chaingang (Slettet)

kan du hjælpe med C-dur skalaen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. marts 2010 af andre16 (Slettet)

Jeg sidder med samme opgaver så det kunne være rart at få C-dur skalaen også! :)


Skriv et svar til: Lyd & Lys, Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.