Matematik

tredjegradsligning

30. marts 2010 af Niksjac (Slettet) - Niveau: A-niveau

f(x) = x3 - 3x2 - 9x + c

Hvordan finder man de værdier af c, for hvilke ligningen f(x) = 0 har en løsning i intervallet [-1;3]


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2010 af Blueoil (Slettet)

Bestem den afledet funktion og løs f '(x) =0

Den løsning den ligger i intervallet indsætter du i din forskrift, samt sætter nu forskriften lig 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ved at løse f'(x) = 0 finder vi

3x2 - 6x - 9 = 0, eller

x2 - 2x - 3 = 0, dvs

(x+1)(x-3) = 0, dvs

x = -1 eller x = 3

Altså har f(x) lokale ekstrema for x = -1 og x = 3. Vi har nu

f(-1) = 5 + c , og f(3) = -27 + c. Da f'(x) , 0 for -1 < x < 3, er f(x) monotont aftagende i intervallet ]-1 ; 3[ , og værdimængden af f(x) på dette interval er intervallet ]-27+c ; 5+c[ . Ved at vælge c så -5 ≤ c ≤ 27 sikrer vi, at f(x) antager værdien 0 for et x i intervallet [-1 ; 3] . Vi sikrer altså, at f(x) har en rod eller at f(x) = 0 har en løsning i intervallet [-1; 3] ved at vælge c i intervallet [-5 ; 27] .


Skriv et svar til: tredjegradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.