Matematik

Bestem konstanterne for f

30. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg er i gang med opgave 5, c i sygeksamen fra matematik skriftlig eksamen htx august 2009 (link: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Htx/090828_opgave_matA_htx.ashx)

Jeg er er i tvivl om hvordan man skal bære sig ad. Jeg har fåtet den rette linjes konstanter til at være:

a = -1

b = 22,5

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2010 af mathon

    alfa = -1

    beta = 22,5


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

For at finde konstanterne a, b, c, d i 3.-gradspolynomiet, der udgør forskriften for f(x) i intervallet [0; 10,5], skal man udnytte oplysningerne

f'(3) = 0, f'(8) = 0, f(8) = -4 samt at f(x) er kontinuert for x = 10,5, hvorved f(10,5) kan beregnes fra den lineære forskrift, dvs. f(10,5) = 12 .


Svar #3
31. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet)

# 1, Ja sorry skrev forkert :).

# 2, Jeg er stadig lidt i tvivl om, hvordan man skal gøre. Hvordan vil ud udnytte oplysningerne til at bestemme konstanterne? Det lige det der er problemet for mit vedkommende :/.


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Du har 4 oplysninger til bestemmelse af de 4 konstanter a, b, c, d. Find først f'(x) for forskriften i intervallet [0; 10,5]:

f(x) = ax3 + bx2 + cx + d , så

f'(x) = 3ax2 + 2bx + c .

Du ved, at f'(3) = 0, f'(8) = 0, f(8) = -4 og f(10,5) = 12 .

f'(3) = 0 ⇒ 27a + 6b + c = 0

f'(8) = 0 ⇒ 192a + 16b + c = 0

Da f'(x) er et 2.-gradspolynomium med rødderne x = 3 og x = 8, ved vi, at

c/(3a) = 8•3 = 24 og 2b/(3a) = -(8+3) = -11 , dvs

c = 72a og 2b = -33a . Vi har nu

f(8) = -4 ⇒ 512a + 64b + 8c + d = -4

f(10,5) = 12 ⇒ 213/8 a + 212/4 b + 21/2 c + d = 12 , hvoraf

(213/8 - 512)a + (212/4 - 64)b + (21/2 - 8)c = 16 og dermed

(213/8 - 512)a - (212/4-64)•33/2 a + (21/2-8)•72a = 16 , hvoraf

62,5 a = 16

a = 0,256

b = -33/2 a = -4,224

c = 72a = 18,432

d = -4 -512a - 64b - 8c = -12,192


Svar #5
31. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet)

#4 tusind tak hjalp enormt meget :-).


Skriv et svar til: Bestem konstanterne for f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.