Matematik

optimering med f'(x)

30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

Jeg sidder og skal lave en opgave med optimering med f'(x)..

Jeg fandt f' af min ligning, så ville jeg sætte f'(x) = 0, som jeg plejer ..
Dette kan dog ikke lade sig gøre?

Nogle der ved hvad man så gør?
Er der andre måder at optimere en funktion på?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Hvilken funktion er der tale om?


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2010 af Exupery (Slettet)

Hvorfor kan det ikke lade sig gøre? - men hvis du har ret, har den ikke noget stationært punkt, og så kan der ikke optimeres. Men hvis det er til en opgave, hvor du skal optimere, har du højst sandsynligt bare differentieret forkert..


Svar #3
30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

O(x) = x^3-30x^2+500x+30

Jamen hvis jeg bruger solve på lommeregneren siger den false.
og desuden differentieret jeg også på grafregnren, så den burde være differentieret rigtigt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Kan du skrive opgaveformuleringen? Så tager vi den derfra. :-)
 


Svar #5
30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

Ja (: Kan godt være jeg har misforstået hvad man skaal (:

En virksomhed fremstiller en vare. Omkostningerne O(x) ved fremstilling af x tons pr. uge af denne vare er givet ved

O(x)= x^3-30x^2+500x+30,

hvor O(x) er udtrykt i en møntenhed, som er underordnet i denne forbindelse.
Den producerede varemængde kan sælges til en fast pris på 308 pr ton.


a) Bestem det antal tons, som virksomheden skal fremstille pr. uge, hvis fortjenesten skal være maksimal.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Nå, på den facon. HUSK, at fortjenesten - lad os kalde denne størrelse for (navnet er underordnet) - er lig salgsprisen minus omkostningerne, det vil sige:

P(x) = 308x - O(x)

- 308x, idet den producerede varemængde kan sælges til en fast pris på 308 pr. ton.

Gav det mening? :-)


Svar #7
30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

Dvs at den ligning jeg skal diferentiere er 308x - x^3-30x^2+500x+30? eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Ahh, næsten. Husk endelig en parantes om O(x), det vil sige:

P(x) = 308x - (x3-30x2+500x+30)

- Ellers får du et resultat, som er yderst mystisk, hehe. Men ja, det er P(x), som du skal differentiere.


Svar #9
30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

Haha super ! (:
Mange Mange tak for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Det var så lidt. Jeg håber, du finder ud af det!


Svar #11
30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

Hmm er det et problem hvis det er et minimum, jeg ender med?


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Ja. Du skulle meget gerne ende med et andengradspolynomium, hvor a er negativ.

Hvad får du den differentierede til? Og vigtigst af alt: hvad får du P(x) til?


Svar #13
30. marts 2010 af Se92 (Slettet)

Problem løst (:


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Godt nok. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. september 2010 af diiidaaa (Slettet)

Nogle som kan regne den opgave som er blevet stillet ud? HAR VIRKELIG BRUG FOR AT SE HVORDAN DE GØRES OG HVAD FACIT ER! Pleaaase.

Altså

En virksomhed fremstiller en vare. Omkostningerne O(x) ved fremstilling af x tons pr. uge af denne vare er givet ved

O(x)= x^3-30x^2+500x+30,

hvor O(x) er udtrykt i en møntenhed, som er underordnet i denne forbindelse.
Den producerede varemængde kan sælges til en fast pris på 308 pr ton.


a) Bestem det antal tons, som virksomheden skal fremstille pr. uge, hvis fortjenesten skal være maksimal.


Skriv et svar til: optimering med f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.