Matematik

Bevis polynomium?

05. april 2010 af birthe_non (Slettet)

Hey.

(i)    4a2x2 + 4abx + 4ac = 0

(l)     (2ax)2 + 2(2ax)b + b2 = b2 - 4ac = d

Jeg forstår ik hvorfor 4ac i (i) kan skiftes ud med b2 i (l), hvordan forklarer jeg det ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2010 af NejTilSvampe

 prøv at gøre det baglæns

(2ax)2 + 2(2ax)b + b^2 = b^2 - 4ac

4a2x2 + 4abx = -4ac

Man har bare lagt b2 til på BEGGE sider. Hvilket du ikke skal forstå hvorfor man gør, du skal bare vide at det er smart for så når vi det resultat vi gerne vil nå.


Svar #2
05. april 2010 af birthe_non (Slettet)

hmm ja, men næste skridt hedder

(2ax + b)2 = d

kan ik se hvordan man kommer dertil ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2010 af NejTilSvampe

. nårh, det er kvadratsætning et du gør brug af.

(2ax)^2 + 2*2ax*b + b^2 = d

her er  (2ax) først led,  b andet led  og 2*2ax*b det dobbelte produkt =>

(2ax+b)^2 = d


Svar #4
05. april 2010 af birthe_non (Slettet)

(2ax + b)2 = d

2ax + b= ± √d

2ax = -b ± √d

x= (-b± √d)/ (2a)

help me? hva skulle der så stå


Svar #5
05. april 2010 af birthe_non (Slettet)

Oke mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. april 2010 af NejTilSvampe

 Men der er altså en nemmere måde at huske det på hvis du spørger mig, og det er også nemmere at forstå. Hvis du gør det hele baglæns, lad mig vise:

x = [ -b ± √d ] / 2a           <--- det er løsningsformlen for et andengradspolynomium.

Det vi gerne vil nå frem til at formen ax2 + bx + c = 0

gang 2a over på begge sider

2ax = -b ±√d

2ax + b = ±√d

(2ax+b)2 = d = b2 - 4ac

4a2x2 + b2 + 4ax = b2 - 4ac

b2 går ud med hinanden

4a2x2 + 4abx + 4ac = 0

del med 4a i hvert led

ax2 + bx + c = 0

Gør alt det baglæns, og du har det bevis der, For mig giver det mere mening hvis man tænker sådan, fordi at man slipper for at huske på alle de der "gode ideer", som man egentlig ikke kan forklare hvorfor man får dem. Ved ikke om det hjalp eller forvirrede dig.


Svar #7
05. april 2010 af birthe_non (Slettet)

Mange tak for dit brugbare svar :) så kan jeg vist godt gå op til den store mørke tavle med beviset for løsningen til ax2+bx+c=0


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. april 2010 af mathon

i oversigt
se


Skriv et svar til: Bevis polynomium?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.