Matematik

Substitution

24. februar 2005 af OrmstrupDK (Slettet)
Jeg vil høre om der er nogen der måske kan hjælpe mig videre med min opgave?!

Jeg skal beregne et volumen som drejes 360 grader rundt om x-aksen. Hertil skal jeg først have sat min funktion, som lyder:

4/2x - 1 ,x>0,5

i anden.

Dette har jeg gjort og har til slut fået resultatet:

16*(2x-1)^-2

Jeg skal så nu lave en substitution for at integrer.. og har indtil nu:

u = 2x-1 => du/dx = 2 => ½ du = dx

Håber i forstår hvad jeg mener, og at der er nogen der kunne have lyst til at hjælpe mig videre, for jeg sidder helt fast herfra.

På forhånd tak

Svar #1
24. februar 2005 af OrmstrupDK (Slettet)

Æv....Er der slet ingen der kan hjælpe mig videre??

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Ormstrup:

Du skal huske parenteserne, ellers er det en anden funktion, der er tale om. Du mener vist funktionen

f(x) = 4/(2x-1); x > 0.5

I så fald har du kvadreret den korrekt til

f(x)^2 = 16/(2x-1)^2

Substitutionen er også korrekt, og vi har derfor, at

f(x)^2 dx = 16/(2x-1)^2 dx = 8/u^2 du



int[f(x)^2 dx] =
int[8/u^2 du] =
8*int[u^(-2) du] =
(-8)*u^(-1) + k =
(-8)/(2x-1) + k

hvor k E R er en arbitrær integrationskonstant, som elimineres, når vi beregner det bestemte integral.

Indsæt integrationsgrænserne og multiplicér resultatet med pi for at få voluminet af omdrejningslegemet.

//Singularity

Svar #3
24. februar 2005 af OrmstrupDK (Slettet)

Vil det sige at (-8)/(2x-1) + er min enedelige funktion som skal sættes ind i Vx??


TUSIND tak for hjælpen!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Ja, du skal blot indsætte grænserne og huske at multiplicere resultatet med pi.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2005 af Duffy

Det var dog djævelsk så mange OM-drejnings-legemer der vælter ind for tiden...

Duffffffffy

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Ja, det er lige til at blive rundtosset af :P

//Singularity

Svar #7
26. februar 2005 af OrmstrupDK (Slettet)

Uh... håber der så er nogen der kan hjælpe mig lidt videre igen?!! Jeg har lavet den der opgave færdig som sindularity hjalp mig med, og igen tak for det!!!

Nu har jeg så en videre opgave som lyder:

Linien med ligningen x = k deler M (det er så arealet) i to delområder M1 og M2. M1 og M2 drejes om x-aksen.

Opgaven lyder så:
Bestem k således at volumerne af de to (M1 og M2) bliver lige store. Jeg har prøvet, men får sQ ik det rigtige relutat. Jeg ved fra tidligere opgave, den jeg fik hjælp til herinde at vlument blev 22,34. Dette deler jeg så i to, som så giver 11,17!jeg har fundet frem til følgende:

f(x)^2 = -8/(2x-1)
Jeg tager så min Vx formel, som jeg nævnte i første opgave! og sætter ind:

Vx = phi * [-8/(2*k-1) - -8/(2*1-1)]
=>
Vx = phi * [-8/(2*k-1) - (-8)]

Det er så nu jeg prøver at isolere min k, og det er her det går galt for mig. har prøvet 3 gange, og hver gang fået et nyt resultat, som aldrig har passet :|

jeg kender jo min Vx...

Vx = 11,17

11,17 - 8 = phi * -8/(2*k-1)=>

3,56/phi = -8/(2*k-1)=>

1,133 = -8(2*k-1)=>

1,133/-8 = 2*k-1 =>

-0,142 + 1 = 2k =>

k = 0,429

Hvis jeg så sætter det ind i min ligning på k's plads skulle jeg jo gerne få resultatet til at give 11,17!!

Vx = phi * [-8/(2*0,429-) - (-8) = 202,123!!

ALTSÅ..jeg er gået HELT forkert!!

Nogen der kan hjælpe??

Svar #8
26. februar 2005 af OrmstrupDK (Slettet)

SLet ingen der kan hjælpe mig??

- eller forstår i ik hvad jeg mener?

Skriv et svar til: Substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.