Matematik
hjælp til vektorregning!
24. februar 2005 af
Zizmo (Slettet)
Her kommer lige endnu en opgave, som jeg ikke helt kan finde ud af.
Det er sidste delspørgsmål i en opgave, som lyder som følger: "Beregn de værdier af t, for hvilke "vektor a + t*vektor b" står vinkelret på "vektor b - t*vektor a""
Jeg ved at vektor a = 1 over 3 og vektor b = 0 over 2
Så er der nogen der kan hjælpe mig?!
Det er sidste delspørgsmål i en opgave, som lyder som følger: "Beregn de værdier af t, for hvilke "vektor a + t*vektor b" står vinkelret på "vektor b - t*vektor a""
Jeg ved at vektor a = 1 over 3 og vektor b = 0 over 2
Så er der nogen der kan hjælpe mig?!
Svar #1
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
At vektorerne a+tb og b-ta er ortogonale, er ensbetydende med, at det skalare produkt
(a+tb)*(b-ta) = 0 (1)
Du kan udregne venstresiden af (1) ved brug af de sædvanlige regneregler for skalarproduktet. Husk, at du kender vektorkomposanterne af a og b.
Du skal ende med en ligning i t, som efterfølgende løses.
//Singularity
(a+tb)*(b-ta) = 0 (1)
Du kan udregne venstresiden af (1) ved brug af de sædvanlige regneregler for skalarproduktet. Husk, at du kender vektorkomposanterne af a og b.
Du skal ende med en ligning i t, som efterfølgende løses.
//Singularity
Svar #2
24. februar 2005 af Zizmo (Slettet)
Jeg er sådan ser kommet så langt, at jeg har opstillet en form for ligning. Det er lidt besværligt at skrive den hér, men jeg får en andengradsligning, som giver et mærkeligt resultat, som ikke passer med t. Men kan man ikke sige, at en af de to vektorer nødvendigvis må være 0, for at skalarproduktet kan være 0?
Svar #3
25. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#2: Nej, ingen af vektorerne a+tb og b-ta kan være nulvektoren (0,0), thi
a + tb = (1,3) + t(0,2) = (1,3+2t)
b - ta = (0,2) - t(1,3) = (-t,2-3t)
Uanset værdien af t er disse vektorer egentlige.
I stedet udregner vi venstresiden af (1) i #1. Det giver
(a+tb)*(b-ta) =
a*b - t|a|^2 + t|b|^2 - (t^2)a*b =
a*b(1 - t^2) + t(|b|^2 - |a|^2)
idet a*a = |a|^2 og tilsvarende for b. Idet
a*b = 1*0 + 3*2 = 6
|a|^2 = 1^2 + 3^2 = 10
|b|^2 = 0^2 + 2^2 = 4
kommer vi til at løse ligningen
6(1 - t^2) + t(-6) = 0
eller, hvad der er ækvivalent hermed
1 - t - t^2 = 0
altså en andengradsligning i t, som løses på sædvanlig vis.
//Singularity
a + tb = (1,3) + t(0,2) = (1,3+2t)
b - ta = (0,2) - t(1,3) = (-t,2-3t)
Uanset værdien af t er disse vektorer egentlige.
I stedet udregner vi venstresiden af (1) i #1. Det giver
(a+tb)*(b-ta) =
a*b - t|a|^2 + t|b|^2 - (t^2)a*b =
a*b(1 - t^2) + t(|b|^2 - |a|^2)
idet a*a = |a|^2 og tilsvarende for b. Idet
a*b = 1*0 + 3*2 = 6
|a|^2 = 1^2 + 3^2 = 10
|b|^2 = 0^2 + 2^2 = 4
kommer vi til at løse ligningen
6(1 - t^2) + t(-6) = 0
eller, hvad der er ækvivalent hermed
1 - t - t^2 = 0
altså en andengradsligning i t, som løses på sædvanlig vis.
//Singularity
Skriv et svar til: hjælp til vektorregning!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
