Matematik

Medianen Mb

08. april 2010 af CarolineRasmus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen ,

Hvordan beregner jeg medianen i en vilkårlig trekant?
I vil nok sige cosinusrelationen, men det forstår jeg ikke .
Så en uddybende forklaring ville være dejligt?

Trekanten ABS har sidelængden AB = 21, AC=15, CB =10 og A=26,05 grader og Arealet er 69,167 .
Medianen går fra vinkel B til sidelængden AC

På forhånd tak .


Svar #1
08. april 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Rettelse: Trekanten hedder ABC selvf.


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. april 2010 af Proprium (Slettet)

Du har trekant ABC. Medianen deler trekanten i to, lad os kalde dem hhv. ΔBCM og ΔABM. Vi vil nu arbejde i sidstnævnte, nemlig ΔABM. Som du ved, er en median et linjestykke, som forbinder én af trekantens vinkelspidser med midtpunktet af den modstående side. ΔABM har altså sidelængderne b = 15/2, a = x (det er den, vi skal finde) og m = 21. Da du kender vinkel A, kan du bruge cosinusrelationen til at bestemme a, det vil sige:

a2 = b+ m2 - 2bm · cos(A) ⇔ a = √(b2+m2-2bm · cos(A))

Indsæt de respektive værdier, og isolér a.


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. april 2010 af Proprium (Slettet)

Indsæt de respektive værdier, og bestem a.


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. april 2010 af addx (Slettet)

 kig på denne side http://posthus.naestved-gym.dk/Fysik-Kemi/Matematik/Geonet8/mediansaetning.html

håber du forstår det  :D


Brugbart svar (2)

Svar #5
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

For at være præcis, er arealet af trekanten T = 69,16647 , der kun afrundes til 69,166 .

Af cosinusrelationen findes

cos(A) = (b2+c2-a2)/(2bc) .

Den anvender vi nu på trekanten med siderne c, mb og b/2 idet vinkel A også er vinkel i denne trekant:

mb2 = c2 + (b/2)2 - bc cos(A)

        = c2 + (b/2)2 - b2/2 -c2/2 + a2/2

        = a2/2 + c2/2 - b2/2

       = (a2 + c2 - b2) / 2


Svar #6
08. april 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Mange tak for hjælpen alle sammen :)


Brugbart svar (2)

Svar #7
09. april 2010 af mathon

standardformlen med kendte sider

            mb = (1/2)·√(2(a2 + c2) - b2)            er let at bruge

...udledelsen af den inkluderer cosinus-relationen


Brugbart svar (2)

Svar #8
09. april 2010 af mathon

#5
    mb2 = c2 + (b/2)2 - b2/2 -c2/2 + a2/2

          = a2/2 + c2/2 - b2/4

          = (2a2 + 2c2 - b2) / 4

   (2mb)2 = (2(a2+c2) - b2)

    mb = (1/2)·√(2(a2 + c2) - b2)


Brugbart svar (2)

Svar #9
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Tak, mathon, for rettelsen; jeg havde lige overset den kvarte.


Brugbart svar (2)

Svar #10
05. august 2010 af tobol (Slettet)

Mathon's svar er da klart den mest anvendelige for Caroline. Jeg mener, når hun nu har alle sidelængder.


Skriv et svar til: Medianen Mb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.