Matematik

Tallinje

09. april 2010 af Bugge91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa

Jeg skal tegne en graf for en funktion f, der opfylder at dm er ]2;10[, vm er [-3;8] og f er differentiabel. Dette har jeg styr på, men derudover skal fortegn og nulpunkter for f ' være som angivet på denne tallinje:

x          2     3           5                 8           10

-///////----------------------------------------------///////->

f '(x)           -0    +    0        +       0      -

Hvad er det jeg skal med denne tallinje for at kunne tegne grafen?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2010 af Isomorphician

Når f'(x) er negativ vil grafen for f(x) være faldende.

Når f'(x) er positiv vil grafen for f(x) være voksende.

Når f'(x) = 0 har grafen for f(x) et ekstremumspunkt (vandret tangent).


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. april 2010 af NejTilSvampe

hvis f'(x) < 0 så er grafen stigende, hvis f'(x)=0 har du et ekstremum, hvis f'(x) > 0  er grafen voksende.

så hvis du har   - 0 +   så har du et minimum, hvis du har  + 0 - så har du et maksimum.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tallininen for f'(x) viser, hvor f(x) har lokale ekstrema, og hvor den er voksende og aftagende. Funktionen f(x) har lokalt minimum for x = 3, vandret vendetangent for x = 5, og lokalt maksimum for x = 8.  Du ved, at grafen skal være aftagende i ]2 ; 3 [ , voksende i ]3 ; 5 [ og igen i ]5 ; 8 [ og endelig aftgende i ]8 ; 10 [ . Funktionen f skal antage alle værdier i intervallet [-3 ; 8].


Svar #4
09. april 2010 af Bugge91 (Slettet)

Årh ja det er rigtigt. Mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. april 2010 af papas (Slettet)

du har vel et lokalt max for x=8 og der skal du have at y=8

du har  et lokalt min for x=3 og der skal du have at y = -3

for x=5 er der en vendetangent


Skriv et svar til: Tallinje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.