Matematik

Nulpunkter og monotoniintervaller

13. april 2010 af 1518854 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Opgaven lyder:

Funktionen f er givet ved f(x) = 1/2x − kvadratrod af x

a) Bestem f'(x) og dens nulpunkter.
b) Angivmonotoniintervallerne og grafens skæringspunkter med x-aksen (husk at punkter angives ved deres koordinatsæt).
c) Bestem en ligning for tangenten til grafen i punktet (3, f(3)).
 

har bestemt f'(x) til at være: 1/2- (1 / (2 gange kvadratrod af x)) - er det korrekt?

og hvordan laver jeg nulpunkter?

er også i tvivl om b'eren og c'eren. 

HJÆLP!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2010 af peter lind

Du har differentieret korrekt. Gang ligningen f'(x) = 0 med 2*kvrod(x). Den resulterende ligning bliver meget simpel. f'(x) er kontinuert for alle x i dens definitionsmængde, så fortegnsskift kan kun ske i nulpunkter. Sæt evt. tal ind i f'(x) for at se fortegnene.

Ligningen for en tangent til grafen for en funktion f(x) med røringspunkt i punktet (x0, f(x0) er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #2
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 så jeg siger 1/2- (1 / (2 gange kvadratrod af x)) gange 2*kvadratrod(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2010 af peter lind

Nej (½ -1/(2*kvrod(x)) )* 2*kvrod(x) =0


Svar #4
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

undskyld jeg spørger dumt. men hvad skal jeg med det? isolere x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2010 af peter lind

ja netop


Svar #6
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 jeg får at x = 1

er det så nulpunktet?:) og hvordan fandt jeg monotoniintervaller og grafens skæringspunkter:)??


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2010 af peter lind

Ja.

Nulpunktet deler definitionsmængden i to intervaller ]0; 1[ og ]1, oo[ I hver af disse intervaller har f'(x) samme fortegn. Find funktionsværdien af et eller andet x i hvert interval, så har du fortegnet for f'(x) i hvert af intervallerne. Når f'(x) < 0 er f(x) aftagende. For f'(x) > 0 er funktionen voksende.

Skæringspunktet finder du ved at løse ligningen f(x) = 0


Svar #8
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 vil du måske gi et eksempel på når man finder funktionsværdien af et eller andet x i hvert interval?:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2010 af peter lind

f'(4) = ½-1/(2*kvrod(4))


Svar #10
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 nåår:) og det gir 0,25 - dvs den er aftagende:)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2010 af peter lind

0,25 > 0 så funktionen er voksende i x=4


Svar #12
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 ah ja:)

og så når jeg skal finde skæringspunktet - så sir jeg f(4) = 0? og løser?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. april 2010 af peter lind

Nej. Du skal løse ligningen f(x) = 0


Svar #14
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

så jeg sir 1/2x − kvadratrod af x = 0?

og isolerer x? så får jeg jo kun x, hvad så med y kordinatet?

beklager jeg er så dårlig:(


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. april 2010 af peter lind

Den er 0


Svar #16
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

bar lige så jeg forstår det. hvor ved man det fra?


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. april 2010 af peter lind

Der bedes om skæring med x-aksen. Alle punkter på x-aksen har y-koordinaten 0. Det er også det der bruges når ligningen opstilles. y skal være 0 så 0=y=f(x)


Svar #18
15. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 ah okay:)

sorry men hvad var nulpunkterne? 1?


Skriv et svar til: Nulpunkter og monotoniintervaller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.