Matematik
Kurveintegral
Hej. Jeg har et problem med opgaven.
Svar #1
16. april 2010 af peter lind
(∫1/z)γ'(t)dt = ∫(1/eit)i*eitdt = ∫1dt = 2πi. Der findes iøvrigt en generel sætning om lukkede kurveintegraler, hvoraf det fremgår at resultatet udelukkende er afhængige af punkter hvor funktion har løst sagt opfører sig som g(z0)/(z-z0)n . Kender du den sætning kan du bruge den i stedet for.
Den anden beregnes på samme måde
Svar #2
16. april 2010 af Andersen11 (Slettet)
Sætningen, som peter lind henviser til, kaldes residuesætningen. Funktionen (z)=1/z har en pol af orden -1 i z=0, og dermed er res(f,0) = 1. Dermed er integralet af f(z) langs en simpel lukket kurve φ, der indeholder polen i sit indre, lig med
2πi res(f,0) w(φ,0)
hvor w(φ,0) er vindingstallet for φ om z=0. Når φ som her er en simpel kurve med z=0 indenfor kurven, er w= 1, og integralet har dermed værdien
2πi
for begge kurver γ og μ. γ er enhedsciklen med centrum i 0, og μ er enhedskvadratet (sidelængde 2) centreret omkring 0.
Svar #3
16. april 2010 af Quantum (Slettet)
#1 Er du sikker på dine parenteser er sat korrekte? og er det rigtige variable?
Vi integrerer over y:
∫y f = ∫y f(z)dz = integralet fra a til b over f(y(t))·y'(t)dt , ikke sandt?
Jeg vil meget gerne se udregninger for de begge kurveintegraler. Det ville være rart.
Svar #4
16. april 2010 af Andersen11 (Slettet)
#3 - Du integrerer ikke over y. Det er over γ (gamma), en lukket kurve i den komplekse plan, der har polen z=0 i sit indre.
Lad os beregne integralet for kurven γ(t) = eit , 0 ≤ t ≤ 2π . Da er γ'(t) = ieit , og vi får
∫γ f(z) dx = ∫γ f(γ(t)) γ'(t) dt = ∫γ γ'(t)/γ(t) dt = ∫2π0 ieit/eit dt = i ∫2π0 dt = 2πi .
Prøv nu selv den anden kurve μ .
Svar #5
19. april 2010 af Quantum (Slettet)
Jeg er ikke med på notationen i #2. hvad betyder res og det andet. Hvad er en pol?
Udregningen i #4 er jeg med på nu.
Svar #6
19. april 2010 af Quantum (Slettet)
Det andet integral har jeg prøvet at regne ud. Jeg får
∫f(z)dx = ∫f(u(t)) u'(t) dt = A + B +C +D
A = integralet over [-1,1] af (1 + it) / i
B= integralet over [-1,1] af (-t + i) / (-1)
C = integralet over [-1,1] af (-1 - it) / (-i)
D = integralet over [-1,1] af (t - i) / 1
Hvad går der galt?
Svar #7
19. april 2010 af peter lind
#5 Glem det. Det får du senere.
#6 For at tage den første del f(z) = 1/z, u(t) = 1+it, heraf f(u(t)) = 1/u(t) = 1/(1+it), u'(t) = i så f(u(t))*u'(t) = i/(1+it). Integranten er altså i/(1+it)
Svar #8
19. april 2010 af Quantum (Slettet)
#7 Selvfølgelig. Det er jeg med på. Men ellers er det rigtig at lægge dem alle sammen til sidst?
Svar #10
21. april 2010 af Quantum (Slettet)
integral (-1,1) over i/(1+it) = i ln(1+it) * i ^-1, ikke sandt?
Svar #11
21. april 2010 af peter lind
Omskriv hellere funktionen: i/(1+it) = i(1-it)/{1+it)(1-it)} = (i+t)/{2(1+t2) = ½i/(1+t2) + ½t/(1+t2). Så er du ovre i gammelkendt integration.
Svar #12
26. april 2010 af Quantum (Slettet)
Jeg skal genaflevere opgaven fordi jeg tog den naturlige logaritme til et kompleks tal.
De to integraler skal være ens. Det første integral er jeg med på. Det er også korrekt.
Det næste er forkert. hvordan løser man problemet ?
Svar #13
26. april 2010 af peter lind
Det nemmeste for dig er nok at gøre som jeg har foreslået i #11, så slipper for logaritmen af komplekse tal.
Svar #14
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)
Integralet for den anden opgave er (i en lidt hurtig notation)
Int(-1,1)(1/(-i+t))dt + Int(-1,1)(-1/(i-t))dt + Int(-1,1)(i/(1+it))dt + Int(-1,1)(-i/(-1-it))dt
Hvert af disse fire integraler er lige store, så vi får fortsat
= 4∫1-1 1/(t-i) dt = 4∫1-1 (t+i)/(1+t2) dt = 4∫1-1 t/(1+t2) dt + 4i∫1-1 1/(1+t2) dt
= 4[(1/2)·ln(1+t2)]1-1 +4i·[Arctan(t)]1-1 = 4·0 + 4i·(Arctan(1)-Arctan(-1)) = 4i·2·Arctan(1) = 8iπ/4 = 2πi
hvilket bekræfter resultatet i #2.
Skriv et svar til: Kurveintegral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
