Matematik

differentialregning

18. april 2010 af 92-majse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med følgende funktioner, som skal differentieres:

a) f(x) = 9*exp(4x2+2)3 - 6x

b) f(x) = 9*exp((4x2+2)3) -6x

c) f(x) = 9*exp(4x)*6x

Jeg har ingen anelse om, hvordan jeg gør, især fordi jeg er i tvivl om der er tale om sammensatte funktioner eller ej, så ville høre om der er nogen, der kan hjælpe? På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, der er tale om sammensatte funktioner, og produkter af to funktioner.

I opgaven a) er det vanskeligt at se, præcist hvad der skal i 3. potens. Er a) forskellig fra b) ?

I opgave b) får vi

f'(x) = 9*exp((4x2+2)3) ·(3(4x2+2)2)·8x - 6


Svar #2
18. april 2010 af 92-majse (Slettet)

opgave a) og b) er forskellige fra hinanden. I opgave a) er det exp(4x2 +2), der skal i 3. potens. I opgave b) er det (4x2+2), der skal i 3. potens.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så skulle der være en parentes omkring exp(4x2 +2) for at gøre dette klart. Opg a) er da

f(x) = 9·(exp(4x2+2))3 - 6x , så

f'(x) = 9·3·(exp(4x2+2))2·8x - 6

I opg c) fås

f'(x) = 36·exp(4x)·6x + 9·exp(4x)·6 = 54·(1+4x)·exp(4x)


Svar #4
18. april 2010 af 92-majse (Slettet)

Hvordan kommer 8x ind i billedet i opgave a)?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er den afledede af (4x2+2) . Brug formlen for afledet af sammensat funktion.


Svar #6
18. april 2010 af 92-majse (Slettet)

okay. mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.