Matematik

Nulreglen - hjælp

19. april 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan kan jeg faktoriserer denne brøk, så jeg kan anvende nulreglen for at afgøre om den skal give 1/2 som løsning:

8x^3+2x^2+x-2/3 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2010 af mathon

   (1/3)·(24x3 + 6x2 + 3x - 2) = (2/3)·(x-(1/2))·(4x2+3x+2) = 0

                                                              (4x2+3x+2) > 0 for ∀x ∈ R


Svar #2
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Kan det passe 0.5 er en løsning, dette afviser lommeregneren.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2010 af ramarama (Slettet)

0.5 er ikke en løsning. Hvis du kender metoden polynomiers division - så kan du dividere dit polynomium med (x-0.5). Hvis denne division går op, så er x = 0.5 en løsning. Men det gør det ikke i dette tilfælde.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er måske et af de sædvanlige tilfælde, hvor folk ikke sætter parenteser, når der er brug for det. Ligningen er sandsynligvis

(8x3 + 2x2 + x - 2)/3 = 0 , der jo trivielt forlænges til

8x3 + 2x2 + x - 2 = 0 , der faktoriseres til

(x - 1/2)(8x2 + 6x + 4) = 0 , hvoraf det ses, at x = 1/2 er en rod. Som anført under #1, er der ingen andre reelle rødder.


Svar #5
20. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Jamen hvordan kan tretallet i nævneren forsvinde. Og kan man ikke sætte 1/2 ind på x's plads og tjekke. Hvilket jo ikke giver 0?

8x^3+2x^2+x-(2/3) = 0
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2010 af mathon

rettelse af beklagelig fejlomskrivning i #1

      8x3 + 2x2 + x - (2/3) = 0
har kun roden

      roden = 0,293174


 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

For mig var det uklart, om du mente

8x3 + 2x2 + x - (2/3) = 0 , eller

(8x3 + 2x2 + x - 2)/3 = 0 .

Hvis det er den første udgave, du havde i tankerne (og det tyder det på, at du havde), så har mathon løst opgaven i #1 og #6, og x=1/2 er ikke en rod i polynomiet. Og tretallet i nævneren kan så ikke umiddelbart forsvinde.

Her på portalen hænder det ofte, at folk ikke sætter parenteser korrekt, og jeg kiggede derfor på den anden udgave, som ville være fortolkningen, hvis det trykte opgaveforlag havde en vandret brøkstreg, og pudsigt nok har dette polynomium roden x=1/2 .

I øvrit, hvis det blot skal afklares om en given x-værdi er rod i et polynomium, så kan dette jo afgøres ved simpelthen at indsætte denne x-værdi i polynomiet og prøve efter, om funktionsværdien her er 0.


Svar #8
20. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeps netop!! Det er mig, der har sat forkert paranteser, hvilket nok er det, vi bruger længst tid på at lærer. Dette er ret sjovt, da det i princippet skulle være det letteste!

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Nulreglen - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.