Matematik

Skæring med akse

23. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg skal i en opgave bestemme kordinatsættet til hvert af en grafs skæringspunkter med førsteaksen.

Min funktion hedder: f(x)= x^2 -4x -5

Så skal jeg vel sætte f(x)=0 ikke?

Og nu kommer måske et lidt mærkeligt spg., men hvordan kan jeg finde alle løsninger? Det kan jo ske, at grafen skærer førsteaksen flere steder.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2010 af magnus_sm (Slettet)

Ja du skal blot sætte den lig med 0, løse den på den traditionelle måde med diskriminant osv.  og hvis der er flere løsninger får du det..


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2010 af larsen1111 (Slettet)

det er rigtigt at du skal sætte f (x) = 0 , dernæst skal du finde diskriminanten. som er givet ved : b^2-4*a*c, hvis diskriminanten (d) < 0 ingen løsning , skæring med x aksen, hvis d= 0 en løsning og hvis d>0 to løsninger


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2010 af magnus_sm (Slettet)

I det her tilfælde er der to løsninger..


Svar #4
23. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Nu spørger jeg måske dumt.. Men hvordan finder jeg en diskreminant?

Jeg får:  f(x)=0 <=> x^2-4x=5


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2010 af magnus_sm (Slettet)

Diskriminanten findes ved denne formel som sagt:

b^2-4*a*c

du har andengradsligningen x^2-4x-5=0, her ud fra ved du:

a=1

b=-4

c=-5

disse indsættes i formlen for diskriminantenten, hvorved den løses..


Svar #6
23. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Så får jeg diskreminanten til at blive 4. Kan det passe?

Altså er der flere løsninger. Men hvordan finder jeg dem så?

Når jeg sætter f(x)=0, får jeg x^2-4x=5


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2010 af magnus_sm (Slettet)

løsningerne findes ved: (-b±√(Diskriminanten))/2a


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2010 af magnus_sm (Slettet)

en andengradsligning skrive man som regel op således:

f(x)=ax^2+bx+c

hvis du skriver din ligningen op på sammen måde, kan du nemt afgøre hvad der er henholdsvis a,b,c , alt efter hvilket tal der står foran x'erne..


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2010 af mathon

   d = b2- 4·a·c = (-4)2 - 4·1·(-5) = 16 - (-20) = 16 + 20 = 36 = 62

   √(d) = √(62) = 6

    x = (-b ± √(d))/(2·a)

    x = (4 ± 6)/(2·1)

    x = (4 ± 6)/2

    x = 2 ± 3


Svar #10
24. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Okay.. Det har jeg godt nok aldrig hørt om før. Men fremgangsmåden virker da nem nok (:

Men når jeg nu prøver at løse den på min TI-89 i solve-funktionen, hvor jeg sætter funktionen lig nul o finder x, får jeg x= -1 og x=5. Men det passer ikke så?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. april 2010 af mathon

det gør det,
da

                 x = 2-3 = -1
                 x = 2+3 = 5

Du har hørt om det før.
Det er løsning af en simpel 2.gradsligning

Skæringspunkter med førsteaksen
er således
                 (-1,0)  og  (5,0)
 


Svar #12
24. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

På den måde! Aha (; SÅ er jeg da med. Tusind tak, tusind tak. Dén her må jeg lige har lært mig udenad i en fart inden eksamen!


Skriv et svar til: Skæring med akse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.