Matematik

Tangentligning

23. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg skal bestemme en ligning for tangenten til en cirkel i et punkt P.

Cirklen er givet ved: x^2+2x+y^2-4y=0

og P(1,1) ligger på cirklen.

Jeg har omformet cirklens ligning til (x+1)^2+(y-2)^2=5

Dvs. C= (-1,2) og r= kvad. 5

SÅ har jeg fundet normalvektoren til tangenten i punktet P: vektor CP = (2,-1)

Og mit spørgsmål lyder så på, hvad jeg gør herefter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2010 af PeterValberg

Du har et punkt (1,1), som ligger på linjen.
Du har normalvektoren til linjen

Så er det bare at bruge ligningen:  a(x-x0) + b(y-y0) = 0

hvor x0 og y0 er punktets koordinater og a og b er normalvektorens koordinater

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2010 af mathon

nedre halvcirkel hvorpå P(1,1) er beliggende
har ligningen
                         y = f(x) = 2 - √(5-(x+1)2)       
og dermed
                         f '(x) = (x+1)/√(5-(x+1)2)

                         f '(1) = (1+1)/√(5-(1+1)2)  = 2/√(1) = 2

den søgte tangents ligning
er
ligningen for linjen med hældningstal 2 gennem (1,1)                   

i overensstemmelse med den ligning, du opnår, ved anvisningen i #1

og med den ligning du opnår ved brug af formlen for cirkeltangenten i et punkt P(xo,yo)

     (xo+1)·(x+1) + (yo-2)·(y-2) = 5

     (1+1)·(x+1) + (1-2)·(y-2) = 5


 

  


Svar #3
26. april 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg er ikke helt med på, hvilken jeg skal bruge..

Holder jeg til #1, får jeg:

2(x-1)-1(y-1)=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2010 af PeterValberg

Prøv lige at se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Vedr_tangentligning.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2010 af mathon

      

     2(x-1) - 1(y-1) = 0

     2(x-1) - (y-1) = 0

     2x - 2 - y + 1 = 0

     2x - 1 = y

     y = 2x - 1


Skriv et svar til: Tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.