Matematik

Et Reduktion helvede

28. april 2010 af NPandi (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej der ude. Jeg er forholdsvis ny bruger på dette forum. Jeg er igang med lidt selv-studie, så bare rolig - forum topics fra mig her inde kommer i ikke til at savne! Jeg sidder og læser om Reduktion ad bogstavregning. Først og fremmest er der nogen som kan forklare mig hvad det helt præcist betyder? Jeg ved det har noget at gøre med at forenkle og forkorte så det ser mere overskueligt ud og nemmere at regne - eller er jeg helt hen i skoven?

Hvad jeg ved indtil videre er at;

a + a + a + a = 4a

og

a * a * a * a = a4


hvad jeg derimod ikke forstår er hvordan:

3x * x = 3x2

?

På forhånd mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2010 af XiphiasFO (Slettet)

du siger du forstår at,

a * a * a * a = a4

forestil dig at der er et usynligt 1 tal foran " a "erne, så det bliver,

1a * 1a * 1a * 1a = 1a4, (det du gør her er at gange 1 tallene sammen for sig, og " a " leddene sammen.)

1*1*1*1*a*a*a*a = 14 * a 4 = 1*a4 = a4

for eksempel:

2a * 5a = (2*5) * (a*a) = 10a2

det er derfor at,

3x * x = 3x2 , se det som 3x * 1x = (3*1)* (x*x) = 3 * (x * x) =3x2

En viktig ting at tænke på når du har med multiplikations matematik er, at faktorens orden er ligegyldig.

f.eks: 3*x *x*4 er det samme som 4*x*3*x.

hehe, håber der hjalp en smule =)

lykke til.
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. april 2010 af NejTilSvampe

 jammen der er ikke så meget mere at sige :P reduktion = forkorte. Du kan vel se at det er nemmere at sige:

4*2 = 8  end  2+2+2+2 = 8   osv.

3x * x  kan du hvis det hjælper dig se som  3*(x*x)   og så bruger du bare samme regel som du selv skrev a*a*a*a = a^4

så er (x*x)=x^2

du får altså 3x*x = 3x^2 

Hvis du tænker over det vil du indse at rækkefølgen du ganger ting i ikke har nogen indflydelse. så (3x)*x er også 3x^2, hvis du forstår hvad jeg mener. Derfor har parenteserne i virkeligheden intet formål :P


Svar #3
28. april 2010 af NPandi (Slettet)

 Jeg sætter stor pris på alt den energi i ligger bag for at lære mig dette. Hvis personen bag skærmen (mig) så bare forstod lidt bedre ;). Men bogstavet (lad os nu sige "a") er en tal-holder for hvilket som helst tal vi vælger at putte i (hvis det nu var tilfældet, at vi skulle gøre det.)

Så 2 * a er 2 gange med et tal vi putter i "a"?

Så hvad ville der ske med tallet der ligger i "a" hvis det nu var 10a2, fra dit eksempel XiphiasFO?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Eksponenten 2 går kun på tallet a, sådan som det er skrevet. Dvs

10a2 = 10·a·a .

Hvis du vil have (10a) opløftet i 2. potens, skal der parentes omkring (10a), således

(10a)2 = (10·a)·(10·a) = 10·10·a·a = (102)·(a2) = 102·a2

Det sømmer sig at lære parentesreglerne at kende, og at bruge dem korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. april 2010 af PeterValberg

Se eventuelt vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Reduktioner.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #6
28. april 2010 af PeterValberg

og den her

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Potens_rod_praefix.pdf

Skriv et svar til: Et Reduktion helvede

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.