Fysik

Rækkevidde for beta-partikler

01. maj 2010 af Px (Slettet)

 Hej nogen der ved hvad rækkevidden for beta partikler i er luften, 

har brug for en beskrivelse og et præcis tal


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2010 af mathon

          I = Io·ex

          µx = (µ/δ) = x·ρ = µ'·f

          I = Io·e-µ'·f

hvor
   Io er strålingsintensiteten foran det absorberende materiale
   I er strålingsintensiteten bagved det absorberende materiale
   f er fladetætheden = x·ρ    (ρ er absorberens densitet), [f] = g/cm2
   µ' er massesvækkelseskoefficienten, [µ' ] = cm2/g

         µ' afhænger af β-strålingens energi, som ikke er ens for nogen β-udsendelse,
         hvorfor der arbejdes med den maksimale energi Emax

for Emax> 0,5 Mev
   gælder
                  µ' ≈ 22/Emax4/3

halveringstykkelsen
                                f½ = ln(2)/µ'

derudover
anvendes begrebet den maksimale rækkevidde, fmax.
For denne gælder

                              fmax = 0,407·Emax1,38 når Emax < 0,8 MeV     [f] = g/cm2
 

                              fmax = 0,542·Emax - 0,133  når Emax > 0,8 MeV
 


Skriv et svar til: Rækkevidde for beta-partikler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.