Matematik

hældningsproblemer

13. maj 2010 af Mellie148 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey.
Jeg er igang med en rapport om varmekapacitet..
Jeg har fået alle mine dataer, skrevet dem ind i Excel og fået lavet et kooridnatsystem, med punkter for dataen og med en tendenslinje. MEN. Excel påstår at hældningen er noget helt andet end det jeg fået den til. Og jeg har prøvet at finde ud af hvordan Excel har regnet sig frem til sine resultater, for evt. at finde en fejl i min egen metode. Men intet.

Excels ligning hedder: y = 4691,4x + 5679            (R² = 0,9976)
Y-aksens højeste punkt er på 176400 og x-aksens højeste punkt er på 36,7.
Jeg har fosøgt at finde frem til hældningen, ved at dividere 176400 med 36,7, men det giver ikke det samme some Excel. Jeg tænkte så at det nok var skæringspunktet 5679 der havde noget med det at gøre, så jeg trak skæringspunktets værdi fra 176400 og prøvede så at gange med 36,7, men fik stadigvæk ikke det samme svar.
Er der nogen der kan hjælpe mig her? Hvordan har excel kommet frem til den her hældning?

Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig - matematik er ikke min stærke side..


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2010 af jesperher (Slettet)

jeg kunne forestille mig det er fordi excel har lavet en reggression,og du udregner den fra 2 punkter??


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis linien ikke går gennem (0,0), skal du jo kende mindst to punkter for at beregne hældningen nøjagtigt. Trækker du de 5679 fra 176400 og dividerer med 36,7 fås 4652, som jo er ret tæt på Excels værdi. Har du mange punkter der spreder sig omkring tendenslinien, er det ikke sikkert, at linien lige går igennem dine datapunkter. Aflæs to punkter på linien og beregn hældningen ud fra dem. Der er ingen grund til at antage andet, end at Excel har beregnet, hvad det blev bedt om.


Svar #3
14. maj 2010 af Mellie148 (Slettet)

Jeg er bare i tvivl om jeg kan bruge excels resultat som det eneste resultat, da der står på mit opgaveark at jeg skal finde hældningen ved at aflæse to punkter på tendenslinjen, men som ikke må være et af datapunkterne. Det at det ikke må være et af datapunkterne, gør det umuligt at være præcis. Bruger jeg Excels formel uden at vise en udregning, (især vis jeg så viser en udregning der ikke stemmer overens med excels resultat), så er det jo bare ikke optimalt.. Kan ikke finde frem til den bedste løsning, når nu man ikke kan finde ud af helt præcist hvordan excel er kommet frem til sine resultater, som jeg selvfølgelig også antager for at være korrekte. Hvad mener i er bedst, indefor en fysikrapport?


Svar #4
14. maj 2010 af Mellie148 (Slettet)

OG hvordan får jeg excel til at udregne ud fra to punkter eller for mig selv til at lave en reggression???


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Aflæs to punkter på linien og bestem linien gennem de to punkter.

Excel løser mindste kvadraters sumformlerne, som du også selv kan opstille for en lineær regression:

Summen S = ∑(yi - (axi+b) )2 af afvigelserne gøres mindst muligt, hvor (xi , yi) er de målte datapunkter. Betingelserne for minimum er, at S er et stationært punkt i a og b:

∂S/∂a = 0 og ∂S/∂b = 0 , der fører til de to ligninger

a∑xi + nb = ∑yi

a∑xi2 + b∑xi = ∑xiyi ,

hvor n er antallet af datapunkter. Der skal udregnes 4 summer over datapunkterne, hvorefter a og b kan findes af ligningssystemet.


Skriv et svar til: hældningsproblemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.