Studievejledning

Klage over standpunktskarakter

17. maj 2010 af brian-l (Slettet)

Hej, jeg har en handelsstuderende på 2. år snart 3. , men har gennem hele 2. år kæmpet for gode karaktere i matematik, eftersom jeg afslutter det fag i år. Men har lige fået min karakter i skriftlige på 7.
Jeg vil derfor spørge til hvordan jeg kan klage over karakteren, og forhåbenligt ændret? Jeg har i låbet af året fået 12 for i hvert fald 10 af mine afleveringer + 1 prøve, men har også fået 2 gange karakteren 4 og 2 afleveringer til 7. Så jeg mener bestemt ikke at jeg har fortjent 7 i faget.
Så er der nogen der ved hvordan man skal klage over dette? og evt. om hvilke argumenter og lignende man skal være klar med til sådan en klagesag? og er der noget der har erfaringer med dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. maj 2010 af nikolaj_olsen (Slettet)

Du skal klage til din skole, hvor din rektor træffer den endelige afgørelse.

Fra vejledningen til hhx-bekendtgørelsen:

Klagereglerne i §§ 121-122 indebærer, at eleverne og/eller forældremyndighedens indehaver, hvis eleven
er under 18 år, kan klage til Undervisningsministeriet over skolens leders pædagogiske afgørelser i
det omfang, disse afgørelser er omfattet af hhx-bekendtgørelsen.

[...]

Opmærksomheden henledes på, at der dog ikke kan klages over en afsluttende standpunktskarakter
(årskarakter), som en lærer har givet, og som skolens leder senere har fastholdt eller ikke hævet så meget,
som eleven kunne have ønsket sig. Det skyldes, at det ikke vil give mening at klage til Undervisningsministeriet
over en årskarakter, fordi ministeriet alligevel ikke med mening vil kunne tage stilling,
om årskarakteren er rimelig.

Jeg har kun erfaring med at brokke mig over en mundtlig årskarakter, og det var som at slå i en dyne.
Læs evt. mere her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=846627#847569


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. maj 2010 af Mads1980 (Slettet)

Er dine karakterer faldet som du beskriver er det jo et godt argument for et 10 tal i stedet for 7. Især hvis karakteren givet til prøve (går ud fra der er tale om en slags terminsprøve) også er et 10 tal

Tæller dine karakterer for afleveringer på første år med? Hvis matematik er et 2-årigt fag på din uddannelse, er det jo kun rimeligt hvis dine karakterer fra første år også tages med i bedømmelsen af dit standpunkt.  sådan fungerede det i hvert fald dengang jeg havde 2-årigt matematik på gymnasiet


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. maj 2010 af MaibritG

Det er vist en bred misforståelse, at årskarakterene handler om ens indsats gennem 1-2 år, hvis der er tale om et B-fag. Det handler jo blot om hvor DU står lige pt. i din udvikling. Selvfølgelig tæller din sidste årsprøve i det givne fag, men din lærer må vurdere at du kun ligger til et 7-tal alligevel. Det handler jo ikke om hvor mange 12-taller, du har fået i løbet af året, men om du i slutningen har tilegnet dig den viden, der er relevant.

Ellers kan du jo klage og risikere at falde en karakter i stedet for. Det er jo ikke altid lige ideel at klage. Udfaldet kan også falde ud til din fordel, at du får det 10-tal, du mener, at du har fortjent.

- - -

Med venlig hilsen
Maibrit


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. maj 2010 af Mads1980 (Slettet)

"Det er vist en bred misforståelse, at årskarakterene handler om ens indsats gennem 1-2 år, hvis der er tale om et B-fag. Det handler jo blot om hvor DU står lige pt. i din udvikling"

Hvor du har det fra ved jeg ikke, men ifølge bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse gælder det at karakterer (og herunder standpunktskarakter) gives på baggrund af en samlet vurdering.

§ 12. Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen eller standpunktet opfylder de mål, som skal bedømmes efter reglerne for de enkelte uddannelser. (Den sidste del er bare er en smart måde at skrive at der skal gives absolute karakterer)

En samlet vurdering af det skriftlige standpunkt i et 2-årigt fag (i dette tilfælde matematik) kan naturligvis ikke gives på baggrund af halvdelen af de afleverede opgaver. Gives standpunktskarakteren kun på baggrund af de afleveringer der hører til på andet år i et 2-årigt fag, har jeg svært ved at se hvordan man lever op til kravet om karaktergivning ud fra en samlet vurdering. Reelt bliver du kun bedømt i forhold til halvdelen af pensum, hvis det kun er det sidste års afleveringer der tæller i standpunktskarakteren.

Praksis kan og er sikker en anden, især når det kommer til mundtlig standpunktskarakterer. Her gælder det utvivlsomt at de sidste 2 måneders præstationer i faget tæller mere end de første 2 års.  Men det ændre ikke ved at karakteren ideelt set skal gives ud fra en samlet vurdering


Svar #5
19. maj 2010 af brian-l (Slettet)

-trådstarter-

Har talt med min lære, og hun siger at hun vægter størstedelen af karakteren på terminsprøven som jeg fik 7 i, Hun har også sendt mig en tabel som forklaring på min karakter. I tabellen ses det jeg har inden for det sidste stykke tid har afleveret to afleveringer til 12, en til 10 og en til 7. Samt at jeg til to prøver har fået 4 og 7. -til sammen giver det en gennemsnitskarakter på 8,67, men hun siger at hun har givet mig 7 fordi hun vægter prøverne langt højere end afleveringer, fordi hun ikke ved hvor meget hjælp hendes elever får hjemmefra. I tabellen, hvor det ses i procent hvor meget hun vægter karakterne da hun vurderede årskarakteren. Her står der at afleveringer kun vægter 7½ procent af den samlede vurdering.

Hertil har jeg nogle spørgsmål som:
-Kan en lære virkelig vælge at vægte karakterne for afleveringer så lavt som 7½%, fordi hun ikke ved hvor meget hjem jeg har fået (skal siges at jeg ikke har fået nogen special hjælp)? For står der ikke et eller andet sted i reglementet for gymnasieelever (går selv på HHX), at elever selv skal stå for deres aflerveringer og ikke må snyde på nogen måde?

-Yderliger ses det ikke i tabellen, at jeg senere på året har fået 12 i så mange afleveringer og i standspunktskarakter for min skriftlige præstation i matematik, som om disse karakterer overhovedet ikke har noget at sige på min års karakter i faget. Kan det virkelig passe at jeg kun er de sidste ca 1½-2 måneder der vægtes i årskarakteren?

På forhånd tak for de mange svar og interessen i mit spørgsmål


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. maj 2010 af MJoergen (Slettet)

Det er meget muligt, at du burde have fået ti. Lærere kan også begå fejl nogle gange.

Men når det er sagt, så er det prøverne som giver det mest præcise billede af dit niveau. Derfor bliver de vægtet højest.

-Michael.


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. juni 2010 af Seifos (Slettet)

En lærer er forpligtet til at give dig den karakter vedkommende mener du ville kunne få til en eksamen. Og derfor er det mest naturlige også at vægte prøverne i klassen og terminsprøven med, hvor du jo netop er i en slags eksamens-situation. En årskarakter er to ting. Det er både en samlende årskarakter, men det er også et almindelig standpunktskarakter og den fortæller både noget om din indsats i løbet af året, din indsats siden sidste standpunktskarakter og så altså også om hvad din lærer vurderer dig til at kunne få til en eksamen.

Jeg synes din lærer har givet en god forklaring. Hun har gjort mere end hvad de fleste lærere ville gøre for at forklare en karakter, så jeg synes måske du skal acceptere den. Men hvad fik du i dine 2 andre standpunktskaraktere? For hvis du fik 10, synes jeg egentlig det er fint at du er faldet til 7 qua dine prøveresultater (at du fx får 4 til en prøve og 12 i dine afleveringer viser også at du er en elev med svingende "kvalitet" i din præstation og derfor er 7 nok den bedste karakter til at illustrere dette).

Fik du 12 i din sidste standpunktskarakter havde jeg personligt ikke sat dig mere ned end til 10, med mindre du virkelig havde fået dårlige resultater på det sidste.


Skriv et svar til: Klage over standpunktskarakter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.