Matematik

Røringspunkt for tangent til f(x)

18. maj 2010 af miinnaxd (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Der er givet en funktion f(x)=x^3/4-x^2/2-11x/4+3

b) bestem en ligning for tangenten til f(x) der går gennem P(0,4) 

c) grafen for f har en anden tangent som også går igennem P. Bestem koordinatsættet til røringspunktet for denne tangent.

I b) har jeg fået tangentligningen til y=5,25x-21, så det er bare opgave c) jeg ikke kan løse, men jeg ved at løsningen er (-1,5)

Håber nogen kan hjælpe med c) :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2010 af NejTilSvampe

  b) er forkert. prøv at sæt 0 ind på x's plads, du får tydligvis ikke 4.

må indrømme jeg ikke lige kan gennemskue den lige nu. men gider du godt skrive parenteserne! det er svært at vide hvad du mener!


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2010 af NejTilSvampe

Okay, b) løs ligningen  f'(x)*x + 4 = f(x) , og det er virkelig ikke noget jeg kan forklare særlig godt over tekst, du er lidt nødt til selv at indse det eller vente på der kommer en som kan forklare det bedre :p

Men y=ax+b er jo din tangent, og f'(x) = a, og b = y0

og så skal du finde et fælles punkt for y og f(x) , så du sætter dem lig hinanden, du får en ligning hvor du kan løse for x.

Men c forstår jeg ikke helt, for jeg finder kun en tangent og det er den der går gennem (-1,5)


Svar #3
18. maj 2010 af miinnaxd (Slettet)

Okay med parenteser: f(x)=(x^3/4)-(x^2/2)-(11x/4)+3 og

 Nå nej det gik lidt stærkt, det er gennem P(4,0) i stedet for


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Så er det jo en helt anden opgave, når den bliver skrevet rigtigt. Punktet P(4;0) ligger på grafen for f(x), og f'(4) = 21/4 , så tangentligningen i b) er korrekt.

c) Dernæst ses på tangenten til grafen for f i røringspunktet (x0,f(x0)) . Den har ligningen

y = f'(x0)·(x-x0) + f(x0) og da den skal gå gennem P(4;0), skal der gælde

0 = f'(x0)·(4-x0) + f(x0) ,

som ved indsættelse fører til en ligning i x0 :

x03 - 7x02 + 8x0 + 16 = 0 ,

der har rødderne

x0 = -1 eller x0 = 4 .

Punktet (-1 ; f(-1)) = (-1 ; 5) er altså det andet røringspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2010 af NejTilSvampe

 #3 - det var ikke det jeg mente med parenteser. Man kan jo ikke være sikker på at du med x^3/4 mener .25x^3 eller x^.75


Svar #6
18. maj 2010 af miinnaxd (Slettet)

 Mange tak :p det gav mening 


Svar #7
19. maj 2010 af miinnaxd (Slettet)

 #5 Når jeg netop ingen parenteser havde skrevet, så var det fordi det ikke var nødvendigt: Ifølge regnehierarkiet regner man nemlig først potenserne og derefter brøker. Derfor var det klart at det var (x^3)/4 osv.

Men lad det nu ligge :) jeg har fået svar til c)


Skriv et svar til: Røringspunkt for tangent til f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.