Matematik

Faktoropløsning

19. maj 2010 af bemil (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan bliver

a(x-r)2

til

ax2 + bx + c

når d = 0 og r er roden(løsningen på ligningen: 0 = ax2 + bx + c)

Mvh Emil


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. maj 2010 af mathon

    a(x2-2rx+r2) = ax2-2ar·x+ar2
                         ax2+(-2ar)x+(ar2)
                         ax2+       bx+  c
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. maj 2010 af NejTilSvampe

 (x-r)^2 = x^2 - 2xr + r^2

a(x-r)^2 = ax^2 - 2ar*x + a*r^2 

-2ar = b

a*r^2 = c

=> a(x-r)^2 = ax^2 + bx + c


Svar #3
19. maj 2010 af bemil (Slettet)

Tak for hjælpen begge to, men jeg er stadig ikke helt med:

I skriver at ar2= c

Hvordan kan det være?

a* -b/2a * -b/2a = a(-b)2/4a2 = b2/4a. Hvordan bliver det til c?


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. maj 2010 af mathon

       a(x+(b/(2a))2       r = -b/(2a)
og 
       c = b2/(4a) da b2 - 4ac = 0

       a·r2 = a·(b2/(4a2)) = b2/(4a) = c


Svar #5
19. maj 2010 af bemil (Slettet)

Ahhh. Nu forstår jeg. Du ved vel ikke også hvordan man beviser at man ikke kan faktorere, når d<0? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Man kan stadig faktorere, når d < 0; men rødderne er i dette tilfælde komplekse.


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. maj 2010 af NejTilSvampe

#5 - tror du mener d>0 , for vi gider ikke lege med komplekse tal i gym (det er ellers ret interessant).

for d>0 har du at  y = a(x-r1)(x-r2)  

glemmer vi lige a'et et øjeblik og ganger ind i parenteserne får vi:

y = x2 - r1x - r2x -r1*-r2

så ganger vi lige a'et på igen :)

y = ax2 - a(r1+r2)x + r1*r2

så b = -a(r1+r2)  og  c = a*r1*r2

et eksempel på brug :

hvis vi f.eks. vil faktorisere y = x^2 + 5x + 6   kan vi gøre det lynhurtigt, fordi -(-2-3) = 5 og -2*-3 = 6

altså må det være (x+2)(x+3)


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. maj 2010 af mathon

se


Svar #9
19. maj 2010 af bemil (Slettet)

OK. Det bevæger jeg mig ikke ud i på B-niveau, så.


Svar #10
19. maj 2010 af bemil (Slettet)

#7
 

Tak for hjælpen, men jeg mente faktisk det jeg skrev. Det du viser mig der, fandt jeg ud af selv. Men jeg tror ikke at jeg får brug for at bevise faktoriseringen for et andengradspolynomium med d<0 på mit niveau. Det vil jeg gemme til engang jeg har bedre tid.

Jeg skal op til en matemik eksamen på B-niveau, så jeg er ved at lave noter. Men jeg har ingen lærer at spørge, da jeg er selvstuderende, så jeg bruger af og til denne side, for at spare tid (det kan tage oceaner af tid, hvis man ikke lige kan greje den, men skal finde ud af det uden hjælp).

Tak igen, Emil


Skriv et svar til: Faktoropløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.