Matematik

Rentesregning (rentes rente)

22. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej! Jeg skal til eksamen på torsdag hvor jeg kan trække nogle delspørgsmål. Derfor er jeg ved at gennemgå dem og lave dispositioner over de forskellige spørgsmål og emner. Lige nu er jeg ved rentesregning

Jeg har et delspg, der lyder:

Med udgangspunkt i ovennævnte emne kom da ind på begrebet rentes rente

- du kan evt. overveje forskellen mellem at få 6 % i rente pr. år og 3 % pr. halvår og 1,5 % pr. kvartal.

Hvilke formler skal jeg anvende her? og hvordan gør jeg? 

MVH Nina :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. maj 2010 af Isomorphician

Renteformlen

Ved 6 % pr. år: K = K0*1,06

Ved 3 % pr. halvår: K = K0*1,03*1,03 = K0*1,0609

Ved 1,5 % pr. kvartal: K = K0*1,015*1,015*1,015*1,015 = K0*1,06136


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

når der er et beløb K0 der skal forrentes med 6% over n år  er slutbeløbet Kn i følge renteformlen  Kn = K0 = 0,06n

skal 6 % forrentes over 10 år bliver den samlede rente  (1+0,06)10 -1    1,06 kaldes fremskrivningsfaktoren. Du skal selvfølgelig huske at trække 1 fra for at få renten.

har du en årlig rente på 6%  og skal finde den månedlige rente  har du   1,06(1/12)  -1              hvilket er den 12 rod af 1,06  

fremskrivningsfaktoren F= (1+r)


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2010 af AMelev

Du skal i første omgang gøre rede for fremskrivningsformlen Kn = K0(+r)n , hvor du undervejs har redegjort for de indgående størrelser, og derefter kan du så redegøre for, at det ikke ergegyldigt, om man får 6% med årlig rentetilskrivning, 3% med halvårlig tilskrivning, 1½% med kvartalsvis tilskrivning eller ½% med månedlig tilskrivning (jf #1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

Kn = K0 = 0,06n    det er naturligvis forkert og skyldes en tastefejl. Jeg mener selvfølgelig Kn = K0*0,06n 


Svar #5
23. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Tusind tak alle sammen :-)

Nu giver det mening! :-)


Svar #6
24. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Nej hov vent. Kom til at se på jeres besvarelser. I skriver jeg skal bruge framskrivningsformlen ikke. 

Men der skal man da kende året. 

Kn = k0 (1+r) 

Jeg har jo ikke året. 


Svar #7
24. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

 eller årene *


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. maj 2010 af Isomorphician

#6: Du skal kende antal terminer - hvilket du gør.


Svar #9
24. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Nå ja selvfølgelig. Jeg tænkte ikke lige der. Tak! :-)


Svar #10
26. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

Ved 6 % pr. år: 1500 * (1+0,06)12 = 3018,2947
Ved 3 % pr. halvår: 1500*(1+0,03)6= 1791,0784
Ved 1,5 % pr. kvartal: 1500*(1+0,015)3 = 1568,5175

Sådan nu har jeg prøvet at regne det ud. Men jeg er kommet i tvivl. Jeg skal jo sammenligne de forskellige renter (hvilken, der ville være bedst at vælge). Hvilken formel skal jeg burge til det?  Altså hvad er slutsvaret? Er helt lost.


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. maj 2010 af mathon

 12 år = 24 halvår = 48 kvartaler

Ved 6 % pr. år: 1500·(1+0,06)12 =                  3018,29
Ved 3 % pr. halvår: 1500·(1+0,03)24=             3049,19
Ved 1,5 % pr. kvartal: 1500·(1+0,015)48 =      3065,22


Svar #12
26. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

6 % = 1 år

3 % = halvårligt (6 måneder)

1,5 % = kvartal (3 månder) 

Hvad skal jeg opløfte dem i så?


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. maj 2010 af Isomorphician

Pr. år: 1500*(1 + 0,06)1 = ...

Pr. halvår: 1500*(1 + 0,03)2 = ...

Pr. kvartal: 1500*(1 + 0,015)4 = ....


Svar #14
26. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

 men hvordan skal jeg sammenligne dem?

hvilken skal man vælge?


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. maj 2010 af mathon

hvis  der er tale om opsparing

        kvartalsmæssig rentetilskrivning

forskellen i dette tilfælde
                                     er dog kun (3065,22-3018,29) = 46,92 kr på bedste og dårligste forrentning


Svar #16
26. maj 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

 Jamen kan man gøre det på den måde? bare trække det største og det mindste resultat fra hinanden?? 

Jeg vil da bare mene at renten varierer :-)


Skriv et svar til: Rentesregning (rentes rente)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.