Matematik

Hjæææææælp til en gåde??

23. maj 2010 af MilleHHH (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har en gåde :D

Der var 7 venner og de ville i biffen sammen.

Den første gut kunne hver dag.

Den anden gut kunne hver anden dag

Den trejde gut kunne hver tredje dag

den fjerde gut kunne hver fjerde dag

den femte gut kunne hver femte dag

og den sjete gut kunne hver sjete dag.

Hvornår kan de alle komme ind og se filmen samtidigt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2010 af AMelev

Find det mindste tal, som (2 , 3), 4, 5, og 6 går op i. Den dag er første dag, hvor alle kan. Spørgsmålet er så, om filmen stadig vises.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2010 af ramme2 (Slettet)

De skal vente længe. Du skal finde en fælllesnævner til både 1-2-3-4-5-6 . Det nemmeste er at gå frem efter  6-tabellen og finde  et tal der går op i både 1-2-3-4-5-6.  Det antal dage du får er antallet af dage de 7 venner må vente før de kan alle sammen.

Hvis du tager tallet 30 så kan den fjerde gut ikke, fordi 4 går ikke op i 30, men alle de andre kan. Så du må fortsætte 36-42 osv

  


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2010 af AMelev

En anden metode, som er hurtigere ved flere tal, er at dele op i primtal.
Det mindste tal, som de alle går op i, kaldes Mindste fælles multiplum:

2 er et primtal og skal med. Mindste fælles multiplum er 2
3 er et primtal og  skal med Mindste fælles multiplum er 2*3
4 = 2*2 - der var allerede et 2 med, så der skal yderligere et 2 med. Mindste fælles multiplum er 2*3*2
5  er et primtal og skal med. Mindste fælles multiplum er 2*3*2*5
6 = 2*3 - de var allerede med

Mindste fælles multiplum er 2*3*2*5

Hvis vi forestiller os, at der er 15 i en klasse, og de har tilsvarende problemer med at mødes:

7 er et primtal og skal med, så 8 = 2*2*2 - ekstra 2 skal med, så Mindste fælles multiplum er 2*3*2*5*7*2
9 = 3*3 - ekstra 3 skal med, så Mindste fælles multiplum er 2*3*2*5*7*2*3
10 = 2*5 - de er allerede med
11  er et primtal og skal med, så Mindste fælles multiplum er 2*3*2*5*7*2*3*11
12 = 2*2*3 - de er allerede med
13  er et primtal og skal med, så Mindste fælles multiplum er 2*3*2*5*7*2*3*11*13
14 = 2*7 - de er allerede med
15 = 3 * 5 - de er allerede med

Mindste fælles multiplum, dvs. det tidsrum der kræves, før alle kan mødes, er 2*3*2*5*7*2*3*11*13


Svar #4
23. maj 2010 af MilleHHH (Slettet)

Jamen så skal der gå 60 dage før de kan se den sammen.

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2010 af mette48 (Slettet)

Hvad med den syvende ven?

Har I helt glemt ham?

Og så er det ikke helt ligegyldigt hvornår de starter på forløbet. Hvis de alle 7 kunne i går er der 7*6*5*4*=420 dage til de alle kan mødes igen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Den 7. ven er kun omtalt indledningsvis, uden særlige betingelser. Det må være ham, der tilbød at opkræve billetpengene på forskud. Hvornår de så ham, kan vi kun gisne om. Som opgaven er formuleret i #0, er 60 dage tilsyneladende korrekt.


Skriv et svar til: Hjæææææælp til en gåde??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.