Matematik

Sinusrelation i retvinklet trekant

26. maj 2010 af Trickery (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har en trekant BCD

DB(c) = 4,23
BC(d) = 14,81
CD(b) = 10,58

Det er længderne, og så ved jeg at punktet D er vinkelret (90)

Sinusrelationen kommer så til at se ud som følgende

10.58 / Sin(B)  = 4.23 / Sin(C) = 14,81 /Sin(90)

Det er super simpelt, jeg kan bare ikke huske hvordan jeg kommer videre.. Nogen som kan hjælpe mig i den rigtige retning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Altså sinusrelationen kan godt bruges. Det er bare lidt dumt eftersom sin(90)=1, og derfor får du sinus i en retvinklet trekant der lyder:

Karam


Svar #2
26. maj 2010 af Trickery (Slettet)

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2010 af TheWolle (Slettet)

At bruge sinus relation i en retvinklet trekant er spild af tid, du bør bruge de normale sinus formler.

Men hvis det skal være med sinus relation.

Så lad os tage 14.81/sin(90 = 4.23 / sin(C)

Du isolerer bare sin(C)

 Sin(C) = 4.23/(14.81/sin(90)

Så tager du Sin^-1(sin(C))

Og får så grad tallet-


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2010 af JKaram (Slettet)

... som det er sagt i #1

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2010 af mathon

"At bruge sinus relation i en retvinklet trekant er spild af tid, du bør bruge de normale sinus formler."

"...normale sinus formler..." hvad er det for nogle?

formlerne er naturligvis de samme, men måske ikke i indlæringsbevidstheden. Det er praktisk og forenklet at definere ud fra en retvinklet trekant, hvorfor det gøres,
men formlerne er et specialtilfælde af sinusrelationerne:

                                                     sin(A)/a = sin(C)/c

                                                     sin(B)/b = sin(C)/c

som specifikt for C = 90º
giver

                                                    sin(A)/a = 1/c ⇔ sin(A) = a/c

                                                    sin(B)/b = 1/c ⇔ sin(B) = b/c

som anvendes definitionsmæssigt bekvemt ikke mindst fordi A og B begge er mindre end 90º (A+B=90º)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Endnu en gang. Se ovenfor.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 Hej med jer :-) Jeg kan se at det er et lidt ældre indlæg, men har et spørgsmål .. Kan man bruge sinusrelationerne i en retvinklet trekant eller er det helt udelukket

Håber i vil svare


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2011 af mathon

genlæs #5


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 ja jeg kan se at der står, at det er spild af tid, men er det muligt at bruge alligevel eller hvad :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. maj 2011 af mathon

                           ...hvis du nu var nået ned til linje 10 og 11...


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 jeg må indrømme at jeg er forvirret nu..


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. maj 2011 af mathon

                                  sinus-relationerne kan benyttes på en vilkårlig trekant
og derfor også
                                  på en retvinklet trekant.

Men da sinus-relationen forenkles - og derfor defineres - i en retvinklet trekant
med C = 90º
                                  har du ikke bemærket det


                                                     sin(A)/a = sin(C)/c

                                                     sin(B)/b = sin(C)/c

som specifikt for C = 90º
giver

                                                    sin(A)/a = 1/c ⇔ sin(A) = a/c

                                                    sin(B)/b = 1/c ⇔ sin(B) = b/c


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Den givne trekant BCD med de angivne sidelængder er ikke retvinklet, idet sidelængderne ikke opfylder Pythagoras.

Yderligere kan man se, at |DB| + |CD| = |BC| , så der er tale om en udartet trekant, hvor punktet D ligger på liniestykket BC, dvs. vinkel B og vinkel C er begge 0, og vinkel D er lig med 180º .


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. maj 2011 af mathon

ifølge dine talopgivelser
         bliver vinkel D - i trekant BCD - ved cos-relationsberegning 180º,
         hvilket ikke kan være tilfældet i en trekant.

         Dine sideopgivelser er således ukorrekte eller beregnet forkert


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

Ja okay! Men er det ok at skrive den anden formel op for retvinklede trekanter? altså sin(A)/a`= sin(B)c fx ??


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Den formel giver da ingen mening.  Genlæs #12.

Formlerne for den generelle trekant kan også benyttes for en retvinklet trekant, hvor man så kan udnytte, at den ene vinkel er ret, så f.eks. sin(C) = 1 og cos(C) = 0 (hvis det er vinkel C, der er den rette vinkel). Det er da korrekt, at man stadig kan benytte

sin(A)/a = sin(B)/b ,

og antager man, at C er ret, er sin(B) = cos(A) , så man får tan(A) = a/b (retvinklet trekant) .


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 undskyld jeg mente selvfølgelig sin(A)/a=sin(B)/b .. det jeg bare gerne vil vide om det er okay at skrive denne formel, når man arbejder med en retvinklet trekant ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. maj 2011 af mathon

Ja
men dit liv lettes,
ved at benytte

                            sin(A)/a = sin(C)/c          og            sin(B)/b = sin(C)/c                 da sin(C) = 1


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

hvorfor gør det det? jeg spørger bare er at jeg er lidt nervøs for om jeg har begået en fejl i min skriftlige eksamen, da jeg brugte sin(B)/b=sin(c)/c på en retvinklet trekant, hvor jeg skulle beregne vinkel A, men da alle siderne i trekanten ikke var oplyst udregnede jeg vinkel A vha. vinkelsummen :), men ok.. tak for hjælpen


Skriv et svar til: Sinusrelation i retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.