Matematik

funktionsundersøgelse

09. marts 2005 af Stina05 (Slettet)
godaften..

jeg sidder med en matematik opgave, som jeg ikke er helt sikker på.. den lyder :
Undersøg funktionen f( x) = x^4+ 8x, x hører til [-3 ; 2] med hensyn til a)nulpunkter, b)fortegn, c)monotoniforhold, d)lokale ekstrema og e)værdimængde.

Når jeg skal finde nulpunkter, så sætter jeg f(x) = 0 og finder således x-værdi(er).

b+c
Jeg finder så f´(x) og sætter denne lig 0.
laver så fortegnsundersøgelse og kan bestemme monotomiforholdene for denne.

jeg kan udmiddelbart ikke helt skue d og e..

er der nogen som vil rette mig i mine løsningsforslag og gerne give nogle hints til de sidste to?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2005 af sigmund (Slettet)

d)
Lokale ekstrema er de maksima og minima, du har fundet. Hvis et punkt fx er maksimum i et afgrænset interval på x-aksen, så er det et LOKALT ekstremum. Er det derimod maksimum på hele x-aksem, er det GLOBALT ekstremum.

e)
Når du skal bestemme værdimængden, ser du på funktionsværdierne i til dels ekstremumspunkterne og til dels i intervallet endepunkter. Værdimængden går så fra det mindste til det største af de beregnede funktionsværdier.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

Skriv dine løsningsforslag herinde, så ser vi på dem ;-)

d) De lokale ekstremumssteder er løsningerne til ligningen f'(x) = 0.

e) f er kontinuert på hele det betragtede lukkede og begrænsede interval [-3;2], så værdimængden er lukket og begrænset. Værdimængden kan bestemmes med udgangspunkt i monotoniforholdene.

//Singularity

Svar #3
09. marts 2005 af Stina05 (Slettet)

altså når jeg sætter f(x) = 0 får jeg x = 0, men dette kan vel ikke passe..

og f(x) =x^4+8x <=> f´(x)=4x^3+8
og den sættes lig o og x bliver -1,26(afrundet tal), har hele tallet på lommeregneren

og har så lavet fortegnsundesøgelse og det viser sig at når x er -3 har den negativt fortegn, og når x = -1.26 er den O og positivt fortegn på den anden side..


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:

a) Jo, vel kan det så :-) Lad os skrive

f(x) = x^4 + 8x = x(x^3 + 8) (1)

Så kan du med det samme se, at f har præcis to nulpunkter (brug nulreglen).

b) Du skal ende med følgende fortegn på f;

f(x) > 0 <=> x < -2 v x > 0
f(x) < 0 <=> x E ]-2;0[

Dette kan indses ved at betragte f(x) på formen (1) ovenfor, idet f(x) < 0 når faktorerne x og x^3 + 8 har modsat fortegn og f(x) > 0, når x og x^3 + 8 har samme fortegn. Man kan også udvælge nogle værdier, på hver side af nulpunkterne for f og så bruge, at f er kontinuert. Vælg den metode, du har bedst styr på.

c) f'(x) er korrekt udregnet, men drop biimplikationen (<=>). Den er faktisk ikke korrekt. Hvis du endnu ikke har haft integralregning, så vil jeg ikke komme nærmere ind på, hvorfor.

Man kan bestemme fortegnsvariationen for f' direkte. Vi har

f'(x) = 0 <=> 4x^3 = -8 <=> x = (-8/4)^(1/3) = (-2)^(1/3)

og tydeligvis

f'(x) < 0 <=> x
f'(x) > 0 <=> x > (-2)^(1/3)

Dette stemmer med de oplysninger, du skriver i #3. Så hvad bliver monotoniforholdene for f?

//Singularity

Svar #5
09. marts 2005 af Stina05 (Slettet)

#4
Jeg har endnu ikke haft integralregning, men vil da gerne høre hvorfor det ikke er korrekt..

a)dvs nulreglen : a*b=0 <=> a=0 el. b=0
så enten er x = 0 eller (x^3 + 8)= 0, ik?

Så er monotoniforholdene at f er aftagende fra -3 til 0 og voksende fra 0 til 2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: I integralregning lærer man, at en stamfunktion G til en kontinuert funktion g er en funktion, som opfylder, at

G'(x) = g(x)

I opgaven er

g(x) = f'(x) = 4x^3 + 8
G(x) = f(x) = x^4 + 8x

Der findes uendeligt mange stamfunktioner til g. Vi kan jo bare vælge en reel konstant k, så enhver af funktionerne i familien

(G_k)(x) = x^4 + 8x + k

er en stamfunktion til g, thi

(G_k)'(x) = 4x^3 + 8 = g(x)

Biimplikationen (<=>) i #3 angiver imidlertid, at der er præcis én stamfunktion til 4x^3 + 8, nemlig x^4 + x. Det er jo ikke tilfældet. Derimod gælder det tydeligvis, at

f(x) = x^4 + 8x => f'(x) = 4x^3 + 8

Bemærk forskellen:
- Når f er givet, er den afledede, f' entydigt bestemt.
- Når f' er givet, er en stamfunktion, f ikke entydigt bestemt [medmindre der er givet yderligere oplysninger om f].

Selvom implikationen (=>) er korrekt brugt, vil jeg fraråde, at man bruger implikationer på den måde. Dels er det ikke særlig pænt, og dels er det helt unødvendigt.

Monotoniforholdene for f (jf. fortegnsvariationen for f' i #4);

f er aftagende i [-3 ; (-2)^(1/3)]
f er voksende i [(-2)^(1/3) ; 2]

Dermed har man med det samme den oplysning, at x = (-2)^(1/3) er et lokalt (endda globalt) minimumssted for f. Kan du se det?

//Singularity

Svar #7
09. marts 2005 af Stina05 (Slettet)

:-) så ved jeg det, når jeg skal have integralregning.

Monotoniforholdene er jeg med på.

mht det sidste, som du skriver, jeg kan godt se det, når ser på den tegnede graf, men er det nok forklaring?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#7: Nej, det argument er næppe tilstrækkeligt. Begrundelsen er helt præcist den i #6 skrevne, at

f er aftagende i [-3 ; (-2)^(1/3)]
f er voksende i [(-2)^(1/3) ; 2]

samt at f'((-2)^(1/3)) = 0.

Det betyder, at x=(-2)^(1/3) nødvendigvis må være et lokalt minimumssted for f. Faktisk er det et globalt minimumssted, hvilket kan indses ved at udvide definitionsmængden [-3,2] for f til den naturlige definitionsmængde, som i dette tilfælde er hele R.

//Singularity

Skriv et svar til: funktionsundersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.