Matematik

Andengradspolynomium

03. juni 2010 af isabellavh (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej ;-)

Nogle der kan hjælpe mig med denne opgave:

Angiv en forskrift for det andengradspolynomium f, der har rødderne r1 og r2, og parablen går gennem (g,h), når

1) r1= 1 , r2=  -3 OG (g,h) = (0,6)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2010 af dnadan (Slettet)

1. Find a ved f(x)=a(x-r1)(x-r2)

2. Indsæt herefter den fundne værdi af a.


Svar #2
03. juni 2010 af isabellavh (Slettet)

 Okay, tak!

Men er den formel en man skulle kende til?!


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Det var det i min gymnasietid(efterhånden 3 år siden), og med de oplysninger, som er givet, vil denne formel da også være klart letteste at benytte :-)


Svar #4
03. juni 2010 af isabellavh (Slettet)

 Okay, jeg takker! ;-)

Og begive mig ud i at prøve..


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Hvis der opstår problemer, så skriv igen


Svar #6
03. juni 2010 af isabellavh (Slettet)

 Okay, jeg er ked af at sige det.

Men jeg er virkelig stået af! En af grundene er at jeg har aldrig set formlen før?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Så er det jo et problem :-) Synes dog, at man havde beviset for formlen allerede i 1.g :-)

Det vigtigste ved denne formel er at et anden gradspolynomium kan faktoriseres til ved:

f(x)=ax^2+bx+c=a(x-r1)(x-r2), hvor r1,r2 er rødder til f(x)=0. Dvs. det er en anden måde at skrive funktionen på.

1, Bestem a ved indsættelse af dit punkt og dine to rødder:

f(x)=a(x-r1)(x-r2), hvor r1= 1 , r2= -3 og (g,h) =(f,f(g))= (0,6) dvs:

6=a(0-1)(0-(-3))=a(-1)(3)=-3a <=> a=-2

2. Der indsættes i selvsamme formel, hvor x holdes som variabel! Dvs. dit punkt før blev kun brugt til bestemmelse af a!

Heraf fås:

f(x)=-2(x-1)(x+3)=-2(x^2+x-x-3)=-2x^2-6

Håber det hjalp på metoden :-)


Svar #8
03. juni 2010 af isabellavh (Slettet)

Det hjalp super meget! Tusind tak ;-)

Jeg har kun et enkelt spørgsmål, hvordan kommer du fra -3a <=> a=-2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2010 af Lubas (Slettet)

 -3a = 6 står der jo

a= -2 eftersom -2*-3=6


Svar #10
03. juni 2010 af isabellavh (Slettet)

 hmm.. Det vil sige du dividere dem bare ?!


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Ligningen 6=-3a løses mht. a, dvs 6=-3a <=> a=6/-3=-2, dvs. i dette tilfælde ved division.

Har i øvrigt lavet nogle regnefejl:

f(x)=-2(x-1)(x+3)=-2(x^2+3x-x-3)=-2x^2-4x+6

Tjek for rigtighed:

f(1)=-2*1-4*1+6=-2-4+6=0 Passer

f(-3)=-2*(-3)^2-4*(-3)+6=-2*9+12+6=-18+12+6=0 Passer

f(0)=-2*0-4*0+6=6 Passer

Alle punkter passer hermed

Beklager forvirringen :-)


Svar #12
04. juni 2010 af isabellavh (Slettet)

 Tusind tak! ;-)

Jeg skulle bruge til det til min prøve i dag. Så jeg tror jeg lavede det ritgigt! Tak for hjælpen! ;-)


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.