Matematik

Vendetangent

04. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Hvordan finder man vendetangenten af dette eksempel; ?

f(x) = 1/3x3 - ½x2 + 6x


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2010 af Bankier (Slettet)

tænk på at der findes f.eks vandrette vendetangenter der hvor f'(x) = 0

Først differentier f(x)

sæt derefter f'(x) = 0 og løs x

Undersøg derefter monotoniforholdene på begge sider af punktet for at fastslå at det er en vandret vendetangent.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2010 af mathon

   f '(x) = x2 - x + 6 > 0 for alle x∈R           (ingen vandret vendetangent)

   f ''(x) = 2x-1 = 0 for x = (1/2)

   f(x) har derfor skrå vendetangent for x = (1/2)


Svar #3
04. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Jamen hvad gøre du med tallet 6?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2010 af mathon

      6 = 6·x0

      (6·x0)' = 6·0·x0-1 = 0


Svar #5
04. juni 2010 af Hudia (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt, vil du ikke være sød og sætte ord på, hvordan du gøre det? Så jeg forstår det 100 %


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis f''(x) = 0, har grafen en vendetangent i (x, f(x)) . Grafen "vender" fra at ligge på den ene side af tangenten til at ligge på den anden side af tangenten, lidt løst sagt.

For at vendetangenten kan være en vandret vendetangent, skal tangentens hældningskoefficient være 0, dvs. der skal også gælde f'(x) = 0 i dette punkt. I dette eksempel har mathon vist i #2, at f'(x) > 0 for alle x, så der kan ikke være nogen vandret vendetangent for grafen for denne funktion. Hvor der er en vendetangent (altså hvor f''(x) = 0), må der derfor være tale om en skrå vendetangent.


Skriv et svar til: Vendetangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.