Matematik

Differentialligningen y'=ky

04. juni 2010 af kikno22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej..

Jeg sidder og kæmper med et bevis, jeg ikk rigtigt kan få til at gå op..  Bevistet omhandler y'=ky og at det har den fuldstændige løsning y(t)=cekt   I beviset i den bog jeg sidder med står der "Ved at gøre prøve ses, at y(t)=cekt er en løsning til y'=ky"

Der står dog ikk noget om hvordan de har gjort det..  Jeg er selv nået hertil:  y(t)=cekt  og y'=ky..   Starter med venste side. y'=(cekt)' ⇔y=cekt    Da højre side allerede er y(t)=cekt er der hermed gjort prøve...

Eller er der??  Er ikk sikker på at det er rigtigt det jeg har gjort, men kan heller ikk se hvorfor det ikk skulle være rigtigt.. Så hvis du kan hjælpe mig ville det være super.

Takker.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2010 af mathon

                               y = C·ekt

                               y ' = C·(ekt)' = C·(ekt·(kt)') = C·(ekt·k) = k·(C·ekt) = k·y


Svar #2
04. juni 2010 af kikno22 (Slettet)

Takker rigtigt mange gange..  men kan du evt forklare det sidste led lidt dybere??  bare så jeg forstår den 100%

Men som jeg har forstået det.. Så nå jeg så fx har differantialligningen y'=b-ay,             a≠0    Og skal gøre prøve således at den giver y(t)=b/a+ce-at vil det se således ud:

y(t)=b/a+ce-at

y'=b/a+c•(e-at)=b/a+c•(-ae-at)  hmm.. Nu begynder det at blive kringlet. =    Arg!!!   = ?


Svar #3
04. juni 2010 af kikno22 (Slettet)

:)  hov.. Har fanget det sidste led.. Så det behøver du ikk at tænke på.. :P


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Du har netop at C·ekt er lig y, y=C·ekt, og dermed følger det af sig selv at y'=k·(C·ekt) = k·y.

Til den ligning du er igang med at løse efterfølgende går det lidt galt for dig. Har skrevet et bevis for den ligning, som er lidt nemmere at forstå ved at give et bevis for den generelle førsteordens differentialligning y'+p(x)*y=g(x) , som jeg evt. kan sende dig :) 


Svar #5
04. juni 2010 af kikno22 (Slettet)

Må du da gerne.. Men min pointe med at begynde på netop det bevis jeg gjore var at jeg faktisk også skal bevise den.. Og har virkelig prøvet at få det til at gå op.. (har resulteret i et par stykker papir, fyldte med noter og overstregninger, som nu er blevet smidt ud)..

Så hvis jeg kunne få uddybet min differentialligning og hvordan jeg "gør prøve" af den, ville det være dejligt. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2010 af DennisDeH (Slettet)

Se her engang:


Svar #7
04. juni 2010 af kikno22 (Slettet)

;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. januar 2016 af hjælpmiggerne (Slettet)

Jeg står I samme problem med: Ved at gøre prøve ses, at y(t)=c*e^kt er en løsning til y'=ky

Jeg forstår ikke hvordan man skal komme frem til beviset


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. januar 2016 af Soeffi

#8 Bevis at funktionen y = c·ekt er en løsning til differentialligningen y' = k·y ...

betyder, at man skal sætte c·ekt ind i differentialligningen i stedet for y og se om venstre side stemmer med højre. Man får:

Ventre side: y' = (c·ekt)' = c·k·ekt

Højre side: k·y = k·(c·ekt) = c·k·ekt

Det ses, at højre og venstre side er ens, og at man dermed har bevist, det man skulle.


Skriv et svar til: Differentialligningen y'=ky

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.