Matematik

Toppunktsformel - Hvorfor 4a?

05. juni 2010 af GA625 (Slettet)

Hej

Jeg er igang med at bevise toppunktsformlen, men hvorfor ganger man igennem med 4a?

Mvh Peter


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2010 af Blueoil (Slettet)

Man skal ikke gange med 4a

1. Differentier funktionen: f(x)=ax2+bx+c ⇒ f '(x) = 2ax+b

2. Indse at der ved toppunktet gælder at  f '(x) = 0 = 2ax+b

3. Isoler x: 2ax+b = 0 ⇔ x = -b/2a


Svar #2
05. juni 2010 af GA625 (Slettet)

ved at gange igennem med 4a får man 4a^2x^2 + 4abx + 4ac = 0
Herefter lægger vi b2 til på begge sider 4a^2x^2+b^2+4abx+4ac = b^2
Så bruger vi en kvadratsætning (2ax+b)^2+4ac =b^2
4ac trækkes fra på begge sider (2ax+b)^2 = b^2 - 4ac
Højresiden kaldes for d, hvorfor (2ax+b)^2 = d
Når d er 0 vil der være netop en løsning som er (2ax+b)^2 = 0 <=> x = -b/(2a)

Sådan har jeg ellers lært det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2010 af Peder Dingo (Slettet)

 Du ganger med 4a (og plusser med b^2) for at kunne lave dobbelt produkt: (2ax+b)^2 = 4a^2x^2+b^2+4abx


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. juni 2010 af Peder Dingo (Slettet)

 Men hvis i har lært at differentiere synes jeg du bør bruge metoden beskrevet i #1, da den også kan overføres til polynomier af større grad en 2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2010 af mathon

se


Skriv et svar til: Toppunktsformel - Hvorfor 4a?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.