Matematik

Eksponentialfunktioner

08. juni 2010 af vict0438 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej jeg har fået stillet dette spørgsmål 

Gør rede for egenskaber ved eksponentielle udvikling b*a^x, herunder bestemmelse af tallene a og b ud fra 2 punkter på grafen og fordoblings- og halveringskonstant. 

Og jeg ved ikke hvordan jeg skal desvare det 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2010 af NejTilSvampe

 for a>1 er grafen voksende og a<1<0 er grafen aftagende

ud fra to punkter finder du forskriften ved at opstille to ligninger med to ubekendte, samme metode som ved alle andre former for funktioner.

for P1 = (x1,y1) og P2(x2,y2)

y1 = b*a^x1  og  y2 = b*a^x2

y2/y1 = a^x2 / a^x1 = a^(x2-x1)

a = (x2-x1)√(y2/y1)

b findes ved at indsætte et kendt punkt i forskriften. det er tilmed også skæringen med y-aksen. 

Fordoblingskostanten findes ved 

x2 = x1 + T2

2*f(x1) = f(x2) = f(x1+T2)

2b*a^x1 = b*a^(x1+T2)

2a^x1 = a^(x1+T2)

a^T2 = 2

ln(a) *T2 = ln(2) 

T2 = ln(2) / ln(a)

Det samme gælder for halveringskonstanten (eller en hver anden konstant) du sætter bare  du gør det bare for K*f(x1) = f(x2) = f(x1+T2)  istedet for 2*f(x1) = osv.

og du får at 

Tk = ln(k) / ln(a)


Svar #2
08. juni 2010 af vict0438 (Slettet)

Ej hvor er det godt !!! tak for det, du har lige sikret mig 12 tallet 


Skriv et svar til: Eksponentialfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.