Matematik

Bestem en forskrift for funktionen

08. juni 2010 af Silahm (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Forstår ikke denne opgave uden hjælpemidler, er der nogle kloge hoveder, der kan hjælpe med den:

Om en funktion f oplyses det, at funktionen er proportional med en potensfunktion, samt at:

f(1) = 10 og f(3) = 270

Bestem en forskrift for funktionen.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2010 af 42earth2 (Slettet)

funktionen er proportional med en potensfunktion ---> f(x)=a*x^b

f(1) = 10 ---> 10=a*1^b <=> 10=a
 

Dvs: f(x)=10*x^b
 

f(3) = 270 ---> 270=10*3^b <=> 27=3^b osv.


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder, at funktionen har formen

f(x) = b·xa .

Benyt de to givne værdier til at opstille to ligninger til bestemmelse af a og b:

10 = b·1a

270 = b·3a

Den første ligning giver jo umiddelbart, at b = 10 , så den anden ligning reduceres til

3a = 27 = 33 , dvs

f(x) = 10·x3


Svar #3
08. juni 2010 af Silahm (Slettet)

Hvordan har du fået 10=b·1a til b=10 ???


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

1a = 1 , dvs b·1 = 10 .


Svar #5
08. juni 2010 af Silahm (Slettet)

#4

Nårh jo, det er rigtigt :)

Tak for den gode hjælp, og hav en god aften :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2015 af snylt (Slettet)

Man kan vel ikke sige, at man har 2 punkter (10,3) og (3,270) 

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2015 af snylt (Slettet)

Og hvad sker der her:

3a = 27 = 33 , dvs

f(x) = 10·x3


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, de to punkter (10,3) og (3,270) er punkter på funktionens graf.

#7

Man løser ligningen

        3a = 27

ved at bemærke, at 27 = 33 , hvorfor ligningen er

        3a = 33

hvoraf man umiddelbart får

        a = 3 ,

så funktionens forskrift er

        f(x) = 10 · x3 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. april 2015 af snylt (Slettet)

mange tak. kan man benytte sig af formlerne for a og b ved at benytte sig af punkterne (10,3) og (3,270) ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er jo for så vidt det, der gøres i #2.


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.