Matematik

Udledning af differentialkvotienten af f(x) =1/x

09. juni 2010 af mannov (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg skal udlede differentialkvotienten for f(x) =1/x
jeg ved at  (1/(x+dx)-1/x) / dx er det første skridt men hvad så?
dx = delta x


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2010 af NejTilSvampe

 jeg er ikke så glad for at du bruger dx, da det betyder noget andet indenfor differentialregning og integralregning. Hvis du klikker på "ohm" tegnet så kan du skrive det korrekte tegn for delta :)

Δy = 1/(x+Δx) - 1/x

så er det altid en god ide at sætte på en fælles brøkstreg

 Δy = x - (x+Δx) / (x+Δx)x = -Δx / (x+Δx)x

så deler vi det med Δx

Δy / Δx = -1 / (x+Δx)x   

og så finder du grænseværdien for Δx → 0

som ikke bør være så svært :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den givne funktion er f(x) = 1/x .

For at undersøge, om funktionen er differentiabel, for x ≠ 0, danner man først differenskvotienten

(f(x+h) - f(x))/h = (1/(x+h) - 1/x)/h = (x - (x+h))/((x+h)x)/h = -h/((x+h)x)/h = -1/((x+h)x) , der klart går mod -1/x2 for h gående mod 0. Dette viser, at funktionen er differentiabel for x ≠ 0 med differentialkvotienten f'(x) = -1/x2 .


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2010 af Blueoil (Slettet)

f '(x) = (x-1 - x0-1) / (x - x0)  Når x0 går mod x

= 1 / (x * (x - x0)) - 1 / (x0 * (x - x0))

= x0 / (x * x0 * (x - x0)) - x0 / (x * x0 * (x - x0))

= x0 - x / (x * x0 * (x - x0))

= -1 / (x * x0)

= -x-2 når x0 går mod x.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der er forskellige typografiske fejl i den redegørelse, og der mangler også parenteser et kritisk sted.

I 3. linie skal 2. led starte med -x , ikke -x0 , og i 4. linie skal der parentes omkring (x0 - x).

Det er heller ikke korrekt at kalde differenskvotienten for f'(x) ; dette symbol forbeholdes differentialkvotienten.


Svar #5
09. juni 2010 af mannov (Slettet)

 har fundet ud af det.
skulle bare lige gennemskue hvordan man forlængde og forkorter brøker men tak alligevel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2010 af NejTilSvampe

 hvorfor i alverden bruger i også andre symboler end dem han/hun starter ud med? Det er da kun basis for forvirring. 


Skriv et svar til: Udledning af differentialkvotienten af f(x) =1/x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.