Matematik

differentialligninger /logistiske hjæælp

10. juni 2010 af Louise230 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 skal bevise og formulere sætningerne om løsning af differentialligningerne 

y' =k*y og y' = b- a *Y

først y* = k*y har hjælpe funktionen z(t) = y(t) * e -kt

men hvordan gør man så ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2010 af Proprium (Slettet)

Differentialligningen f'(x) = k · f(x), hvor k er en given konstant, har den fuldstændige løsning: f(x) = c · ekx

 Dette vil vi nu bevise. Beviset falder i to dele:

1. Hvis f er løsning, så er er f af formen f(x) = c · ekx

2. Hvis f er af formen f(x) = c · ekx, så er f løsning.

_____________________________________________________________

1. Vi forudsætter, at en funktion f er løsning til differentialligningen, og der gælder da:

f'(x) = k · f(x) (lad os kalde denne for 1)

Vi tænker os, at vi indfører en hjælpefunktion - det må vi gerne! Den kalder vi for h(x). Og h(x) er givet ved:

h(x) = f(x) ·e-kx (lad os kalde denne for 2)

Vi differentierer h(x) ved hjælp af produktreglen og får:

h'(x) = f'(x) · e-kx + f(x) · (-k) · e-kx

Da vi har et udtryk for f'(x) - det så vi jo i udtryk 1 - indsættes dette, og vi får da:

h'(x) = k · f(x) · e-kx + f(x) · (-k) · e-kx

Rykker vi lidt rundt, får vi:

h'(x) = k · f(x) · e-kx - k · f(x) · e-kx

Vi ser da, at h'(x) = 0, og vi kan da udtale os om h(x). Da h'(x) = 0 for alle x, er h(x) en konstant - den kalder vi c. Indsættes dette i udtryk 2, får vi:

f(x) · e-kx = c

Ganger vi med ekx på begge sider, får vi:

f(x) · e-kx · ekx = c · ekx

Jævnfør regnereglerne for potens gælder, at e-kx · ekx = e-kx + kx = e0 = 1. Derved fås:

f(x) = c · ekx.

Hermed er første del af beviset fuldført.

2. Ved differentiation af f(x) = c · ekx fås:

f'(x) = (c · ekx)' = k · c · ekx = k · f(x)

Hermed er anden del af beviset fuldført.


Svar #2
10. juni 2010 af Louise230 (Slettet)

 tusinde taak det reddet så meget min dag :D tak tak tak tak... meget mere forståeligt nu


Skriv et svar til: differentialligninger /logistiske hjæælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.