Matematik

Bevis for Toppunktsformel - -b/2a

11. juni 2010 af buddhisme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg ved godt, hvordan beviset for Toppunktet ser ud, MEN... For at finde x-koordinaten; -b/2a, der bruger jeg en anden metode, som skam er god nok. Men hvad skal man argumentere for, for at bruge denne? (differentiere funktionen):

f(x)=ax2+bx+c⇔

f'(x)=2ax+b⇔

2ax+b=0⇔x=-b/2a

Som i kan se, så er den skam god nok - og endda nemmere end den anden måde, som står i bogen.

Men hvad skal mit argument være, for at differentiere den? Noget med tangenten for grafen går jeg ud fra.

Hjælp hjælp hjælp :-)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2010 af bbdk (Slettet)

Det er korrekt. Dit argument vil være, at toppunktet jo er vendepunkt for funktionen. Dermed må der jo være en vandret vendetangent. Og som vi ved, så er hældningen for en vandret vendetangent netop = 0. Og som du viser betyder 0 = 2ax+b at x = -b/2a.

Det er iøvrigt det bevis jeg altid har brugt. Hvad er den anden metode du skriver om?


Svar #2
11. juni 2010 af buddhisme (Slettet)

Tak for det hurtige svar!

Den anden metode, er den på side 185 MAT B2 (hvis De nu har bogen). Men beviset for det første koordinat nemlig længere end den overstående metode.

Man forudsætter at en parabel skærer y-aksen i (0,c), eftersom:

 f(x)=ax2+bx+c

f(0)=a*02+b*0+c=c.
 

Derudover ved man, at den vandrette linje (0,c) skærer parablen, i et nyt punkt A, og ønsket er at finde x-koordinaten til A - som betegnes x0. Hermed har vi f(x0)=c, og det indsættes i forskriften:

f(x)=ax02+bx0+c=c  ⇔  ax02+bx0=0 ⇔ x0(ax0+b)=0

Og af nulreglen fås:

x0(ax0+b)=0  ⇔  x0=0   V  ax0+b=0  ⇔  x0=0   V  x0=-b/a

Koordinaten til A er hermed fundet, og da Toppunktets x-koordinat ligger midt mellem 0 og x0, så fås:

½x0=½*(-b/a)=-b/2a

Som du kan se, så er den anden metode meget meget  længere for forvirrende, end den, hvor vi sætter f'(x)=0.

Men tak for hjælpen ;D


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2010 af bbdk (Slettet)

Takker.
Wauw. Simpelt er kongen af forståelse ;)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er forkert at tale om vendetangent i dette tilfælde. Der er netop ikke en vendetangent. Ved toppunktet er tangenten vandret, og det er det, der er det bærende argument, altså at der er lokalt ekstremum (i dette tilfælde også globalt ekstremum).

Hvor der er tale om en vendetangent, vender grafen fra at ligge på den ene side af tangenten til at ligge på den anden side af tangenten. Ved et punkt med en vendetangent er den 2. afledede f''(x) = 0. I tilfældet med en vandret vendetangent er både f'(x) = 0 og f''(x) = 0, som det f.eks er tilfældet med f(x) = x3 ved x = 0 .

Men for 2-gradspolynomiet f(x) = ax2 + bx + c , hvor a ≠ 0 , er den 2. afledede f''(x) = 2a overalt, dvs f''(x) ≠ 0, og parabelen har ingen vendetangent.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2010 af AMelev

Og der findes mange andre (og måske endnu mere komplicerede) udledninger. Det er et spørgsmål om de værktøjer, man har til sin rådighed, når man skal udlede toppunktsformlen, og tit kommer den før differentialregningen - udledningen har så et andet matematisk formål.
Hvis jeg var dig, tror jeg, at jeg ville gennemføre det bevis, I har i bogen, og så bagefter slå ud med armene og sige, at det kunne være gjort nemmere: Argumentet skal selvfølgelig være det sædvanlige, at hvis  man vil finde max/min skal det søges hvor f '(x ) = 0 -  men husk argumentationen med f 's fortegn - det er IKKE nok at konstatere, at f '(x) = 0, når x = -b/2a, der kunne jo være vandret vendetangent.
 


Skriv et svar til: Bevis for Toppunktsformel - -b/2a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.