Matematik

Differentialligninger

19. juni 2010 af GHG (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal til matematik eksamen og har nogle spørgsmål om differentialligninger. Jeg mangler en præcis definition af hvad en differetialligning er. Samt hvad der menes med hæmmet og uhæmmet vækst? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2010 af peter lind

En differentialligning er en ligning af formen F(y(n), y(n-1), ···, y'', y', y) =0 . Den højeste afledede der indgår kaldes ligningens orden. Du vil næppe i gymnasiet se differentialligninger af højere orden end 2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2010 af NejTilSvampe

 Sådan som jeg forstår det (kan tage fejl, har ikke engang haft om det endnu :P), så er en differentialligning bare en ligning hvor løsningen er en funktion eller en familie af funktioner, fremfor et tal/en skalar som i en traditionel ligning. 

Så:

∫ f(x) dx = k  <=> f(x) = 0

-er en meget simpel differentialligning ifølge den definition :P Men synes lige du skal have det bekræftet hos en af de kloge hoveder inden du skriver det ned i dine noter. :) 

-det er bare sådan jeg forstår det :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2010 af peter lind

Det er korrekt at løsningerne er funktioner; men det er ikke tilstrækkeligt. Der skal indgå den afledede til en eller anden orden af den søgt funktion i ligningen

I dit simple eksempel vil man kalde det en integralligning. Hvis den blev omformet til f'(x) = 0 vil det derimod være en differentialligning af første orden.


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.