Matematik

differentialkvotienten for f(x)=x^2

21. juni 2010 af Michael k (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey jeg skal til eksamen i mdl mat i morgen! Har læst op på alle spørgsmål men der er et enkelt jeg ikke kan finde ud af. "Udled udtrykket for differentialkvotienten for f(x)=x^2". Nogen der har løsningen på den?


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. juni 2010 af peter lind

Find differenskvotienten og foretag grænseovergangen h -> 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2010 af NejTilSvampe

 tretrinsregelen. Hvordan end i har lært den, det ser ud som om at den er anderledes på nogle gymnasier. 

Men sådan som jeg har lært den

1. find funktionstilvækst  Δy = f(x+Δx) - f(x)

2. find differenskvotien Δy / Δx = ( f(x+Δx) - f(x) )/ Δx

3. find differentialkvotien Δy/Δx → dy/dx  for Δx→0 


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juni 2010 af Booklover (Slettet)

I dette bevis skal du finde, at f'(x) = 2x. Det første du altså gør, er at opstille en differenskvotient med forskriften (x2-x02)/(x-x0) (en brøk!). Dernæst skal du omskrive tælleren x2-x02 i denne brøk. For at gøre dette bruger du den tredje kvadratsætning (a+b)(a-b) = a2-b2, dvs., at du omskriver x2-x02 til (x+x0)(x-x0). Således får du en differenskvotient (brøk) som ser således ud: ((x+x0)(x-x0))/(x-x0). Dernæst kan du så forkorte udtrykket x-x0 i både tæller og nævner i differenskvotienten (brøken fra før nævnt), så du tilbage har x+x0. Nu skal du så have fat på din viden om, at når x går uendeligt tæt på x0 så finder du en grænseværdi for sekanten (differenskvotienten) i form af en tangent. Men hvis du kan forestille dig, at x jo går uendeligt tæt på x0, så må x jo næsten antage samme værdi som x0. Altså kan du tilnærmelsesvis skrive udtrykket x+x0 som x0+x0 (nu er x jo 'omskrevet' til x0). Og det må jo svarer til det samme som 2x0. Således har du altså vist, at f(x) = x2 er en differentiabel funktion, og at differentialkvotienten for funktionen er f'(x) = 2x.


Svar #4
21. juni 2010 af Michael k (Slettet)

Tak for svarene. Det hjalp mig lidt men er ikke den skarpeste i dette område xD. #3 hvordan kommer du frem til det du starter med? (x2-x02)/(x-x0)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juni 2010 af Booklover (Slettet)

Det er skam helt forståeligt at beviset kan være lidt besværligt ... det er vist også lidt svært at forklare over en besked herinde ... men forstil dig, at jeg bruger (som jeg også skrev) den tredje kvadratsætning, altså (a-b)(a+b) = a2-b2. Det overfører jeg så til x2-x02, så jeg på den måde kan omskrive udtrykket og 'ophæve' andenpotensen. Dvs., at når jeg skriver (x-x0)(x+x0) så svarer det til (a-b)(a+b) i kvadratsætningen, og hvis jeg ganger udtrykket (x-x0)(x+x0) ud så får jeg igen x2-x02, ligesom jeg får a2-b2 i kvadratsætningen hvis jeg ganger a-b)(a+b) ud. Forstår du det? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

En funktion f(x) er differentiabel i x0 , hvis differenskvotienten

(f(x0+h) - f(x0)) / h

har en grænseværdi for h gående mod 0. I så fald kalder man denne grænseværdi for differentialkvotienten af f i x0, og denne betegnes f'(x0) .

Her er funktionen f(x) = x2 . Vi opstiller differenskvotienten i x0 :

(f(x0+h) - f(x0)) / h = ((x0+h)2 - x02)/h =

     = (x02 + 2hx0 + h2 - x02)/h = (2hx0 + h2)/h = 2x0 + h .

Lader vi h gå mod 0, er det klart, at differenskvotienten går mod 2x0 . Differenskvotienten har derfor en grænseværdi for h gående mod 0, og dermed har vi vist, at funktionen f(x) = x2 er differentiabel i ethvert x med differentialkvotienten f'(x) = 2x .


Svar #7
21. juni 2010 af Michael k (Slettet)

#6 Genialt det der. Det kan jeg helt sikkert bruge. tak =)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2011 af rockdivaen (Slettet)

Hej - det ser ud til det er en noget gammel tråd det her, men håber én af jer kan hjælpe mig :-)

Sidder med nøjagtig samme spørgsmål, og undrer mig lidt over det i gør.

#6 - Andersen11, der hvor du går fra (2hx0+h2)/h til 2x0+h --- der fjerner du jo to led af h i tæller - må man det? Må man ikke kun fjerne ét eller er det mig der har misforstået noget der? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er ikke tale om at fjerne led. Brøken forkortes med h, dvs. man dividerer med h i både tæller og nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2011 af rockdivaen (Slettet)

Men du dividerer jo med h to gange i tæller, hvis man kan sige det sådan? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg dividerer de to led i tælleren med h, fordi jeg også dividerer nævneren med h. Det ændrer jo ikke værdien af brøken, men det gør den simplere at arbejde med. Tallet h er en fælles faktor for de to led i tælleren, og det kan derfor sættes uden for en parentes og så forkortes ud med h i nævneren.

(2hx0+h2) / h = h·(2x0 + h) / h = 1·(2x0 + h) / 1 = 2x0 + h


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. juni 2011 af rockdivaen (Slettet)

Perfekt. Mange mange tak! Så tror jeg, jeg kan!


Skriv et svar til: differentialkvotienten for f(x)=x^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.