Matematik
Differentation af eksponentialfunktioner
19. marts 2005 af
Veeand (Slettet)
Hej alle.
Jeg forsøger at udrede et bevis som jeg skal redegøre for på mandag.
Er der nogen der kan forklare mig hvad der sker i følgende led:
(xa)' = (e^a·ln(x))' = e^a·ln(x) · (a·ln(x))' = x^a * a/x = a*x^a-1
hvordan kan (e^a*ln(x))' blive til x^a?
på forhånd mange tak
Jeg forsøger at udrede et bevis som jeg skal redegøre for på mandag.
Er der nogen der kan forklare mig hvad der sker i følgende led:
(xa)' = (e^a·ln(x))' = e^a·ln(x) · (a·ln(x))' = x^a * a/x = a*x^a-1
hvordan kan (e^a*ln(x))' blive til x^a?
på forhånd mange tak
Svar #1
19. marts 2005 af Duffy
(xa)' = (e^a·ln(x))' = e^a·ln(x) · (a·ln(x))' = x^a * a/x = a*x^a-1
hvordan kan (e^a*ln(x))' blive til x^a?
Man tager ln til det først - dernæst invln til dette udtryk:
x^a = e^(ln(x^a)) (*)
ln(x^a) = a*lnx (jvf logaritmeregel) (**)
...men så er vi nødt til at vende tilbage igen vha
invln som er det samme som
at opløfte til e^x:
e^(ln(x^a)) = e^(a*lnx)
NB!
Pas på med din notation
for (e^a·ln(x)) er ikke det samme som
e^(a*lnx)
- men du mener velsagtens
(e^a*ln(x)) = (e^[a*ln(x)])
Duffy
hvordan kan (e^a*ln(x))' blive til x^a?
Man tager ln til det først - dernæst invln til dette udtryk:
x^a = e^(ln(x^a)) (*)
ln(x^a) = a*lnx (jvf logaritmeregel) (**)
...men så er vi nødt til at vende tilbage igen vha
invln som er det samme som
at opløfte til e^x:
e^(ln(x^a)) = e^(a*lnx)
NB!
Pas på med din notation
for (e^a·ln(x)) er ikke det samme som
e^(a*lnx)
- men du mener velsagtens
(e^a*ln(x)) = (e^[a*ln(x)])
Duffy
Svar #2
19. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Det bliver det skam heller ikke. Vi har derimod, at
d/dx[e^(a*ln(x))] = a*x^(a-1)
Du skal også lige huske regneoperationernes præcedens; bemærk, at det IKKE gælder, at
a*x^a-1 = a*x^(a-1)
e^a*ln(x) = e^(a*ln(x))
Eftersom e^x og ln(x) er hinandens inverse funktioner, har vi
e^(ln(x)) = x (1)
for x E R+
Ved hjælp af (1) og en velkendt potensregneregel indser man, at
x^a = [e^(ln(x))]^a = e^(a*ln(x))
Et bevis for, at
d/dx(x^a) = a*x^(a-1)
kan så gennemføres ved at differentiere den sammensatte funktion;
f(g(x)) = e^(a*ln(x))
hvilket naturligvis forudsætter kendskab til differentialkvotienterne af e^x og ln(x).
//Singularity
d/dx[e^(a*ln(x))] = a*x^(a-1)
Du skal også lige huske regneoperationernes præcedens; bemærk, at det IKKE gælder, at
a*x^a-1 = a*x^(a-1)
e^a*ln(x) = e^(a*ln(x))
Eftersom e^x og ln(x) er hinandens inverse funktioner, har vi
e^(ln(x)) = x (1)
for x E R+
Ved hjælp af (1) og en velkendt potensregneregel indser man, at
x^a = [e^(ln(x))]^a = e^(a*ln(x))
Et bevis for, at
d/dx(x^a) = a*x^(a-1)
kan så gennemføres ved at differentiere den sammensatte funktion;
f(g(x)) = e^(a*ln(x))
hvilket naturligvis forudsætter kendskab til differentialkvotienterne af e^x og ln(x).
//Singularity
Skriv et svar til: Differentation af eksponentialfunktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
