Matematik

Haster: bevis for (f/g)(x)'=(f'(x0)*g(x0)-f(xo)*g'(x0))/(g(x0)^2

22. juni 2010 af CutexGirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Differentialregning:  hvordan beviser jeg : (f/g)(x)'=(f'(x0)*g(x0)-f(xo)*g'(x0))/(g(x0)^2 ??????


Svar #1
22. juni 2010 af CutexGirl (Slettet)

også kendt som brøkreglen?? eller findes der eventuelt et sted hvor jeg kan finde det på nettet?? link??


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#0+1: Brug tre-trinsreglen til at bevise den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2010 af NejTilSvampe

Tretrinsregelen :

find funktionstilvæksten  Δy = f(x+Δx) - f(x)

find differenskvotienten Δy / Δx = f(x+Δx) - f(x) / Δx

find differentialkvotienten  Δy/Δx→dy/dx for Δx→0

 y =   f(x) / g(x)
Δy = f(x+Δx) / g(x+Δx) - f(x)/g(x)

fælles nævner

Δy = ( g(x)*f(x+Δx) - f(x)*g(x+Δx) ) / g(x)*g(x+Δx)

i tælleren vil vi nu prøve at splitte de to produkter, sådan at vi gerne skulle have g(x+Δx) - g(x) til at stå for sig selv og f(x+Δx) - f(x) , for det er jo netop dg og df, (ved ikke om det er misbrug af notation at skrive sådan). Men med det mener jeg at  df = f(x+Δx) - f(x) for Δx→0 og dg = g(x+Δx) - g(x) for Δx→0

Det virker måske ikke helt åbenlyst i første øjekast, men man kan lave et trik ved at lægge f(x)*g(x) til og trække det fra igen For så at faktorisere det ud.

Dette er kun tælleren, lad os lige se bort for nævneren et øjeblik.

g(x)*f(x+Δx) - f(x)*g(x+Δx) + f(x)*g(x) - f(x)*g(x) = g(x)* (f(x+Δx)-f(x)) - f(x)* (g(x+Δx) - g(x))

Håber ikke jeg har lavet nogle fejl indtil videre :P det må du selv lige tjekke.

Så kigger vi på nævneren

g(x)*g(x+Δx) → (g(x))2 for Δx→0

Nu skriver jeg lige hele brøkken op igen, men jeg deler det op i to led.

Δy/Δx = g(x)/(g(x))2 * (f(x+Δx)-f(x))/Δx - f(x)/(g(x))2 * (g(x+Δx)-g(x)/Δx  <-- grunden til jeg gør sådan er fordi nu har vi f(x+Δx)-f(x) / Δx Og det ved vi går mod f'(x) for Δx→0

og ligeledes går g(x+Δx)-g(x) / Δxg'(x) for Δx→0

Vi får altså g(x)*f'(x)/(g(x))2 - f(x)*g'(x)/(g(x))2  og sætter vi på fælles brøkstreg igen: dy/dx = ( g(x)*f'(x) - f(x)*g'(x) ) / (g(x))2

Håber det kan bruges en lille smule :) Det var iøvrigt et meget sjovt bevis, det er første gang jeg har forsøgt.. jeg har også brugt næsten en halv time på at udtænke nogle af trinene :P Men hvis der er nogle ting der er helt skæve håber jeg folk træder til! Jeg vil nødigt forvirre de unge mennesker :P


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juni 2010 af mathon

se


Skriv et svar til: Haster: bevis for (f/g)(x)'=(f'(x0)*g(x0)-f(xo)*g'(x0))/(g(x0)^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.