Matematik

HASTEEEER!

12. juli 2010 af hej47 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle, jeg skal aflevere en opgave imorgen , og jeg er på lidt bar bund med to opgaver som lyder:

Om funktionen f(x)=ax+b oplyses, at f(-3)=13 og f(5)=-3 . Bestem a og b

og

Om funktionen f(x)= bax oplyses, at f(-2) = 4/9 og f(1)=12 . Bestem a og b

Jeg vil være så glad, hvis I ville hjælpe mig :)

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juli 2010 af NejTilSvampe

 Der findes en løsningsformel til begge af de slags funktioner, (y=ax+b er en linæerfunktion og y=ba^x er en eksponentiel funktion).  

Men gennerelt for dem begge kan du stille to ligninger med to ubekendte op. 

Nu viser jeg hvordan du løser den første, den anden er lidt sværere.

f(-3) = -3a+b = 13

og 

f(5) = 5a + b = -3

så isolerer vi b i begge ligninger

b = 13 + 3a  og  b = -3 - 5a

når begge ligningerne er lig b, så må de også være lig med hinanden.

13 + 3a = -3 - 5a

så kan vi isolere a

8a = -16 => a = -2

f(-3) = -2*(-3) +b = 13 

nu kan vi isolere b.

b = 13 - 6 = 7

f(x) = -2x + 7


Svar #2
12. juli 2010 af hej47 (Slettet)

Det ser ud til , du har styr på det hele :)  Gid du også kunne vise den anden , bare noget af det, jeg har altid så svært ved at begynde på opgaver :) Tihi.   Forresten , ved du noget om, man kan få lektiehjælp i matematik ? En privatlærer måske, som jeg selvfølgelig vil betale for.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

Der kommer mere - jeg skal bare ha' skrevet det hele en gang til, da jeg kom til at opdatere siden ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

1)     4/9 = b*a^-2              2)      12 = b*a      eller      b= 12/a     indsættes i  1) :      4/9 = 12*a^-1*a^-2   eller

4/9 = 12/a^3       Vi "ganger overkors" og får :     4*a^3 = 9*12       eller     a^3 = 27     eller     a = 3

Indsæt i b = 12/a :    b = 4

Mht. undervisning - Hvilken klasse skal du op i efter sommerferien - ?


Svar #5
12. juli 2010 af hej47 (Slettet)

¨TUSIND TAK!!! Du for dejlig :)

MEn :( Har et enkelt til , som lyder:

Om funktionen f(x)=bxa oplyses, at f(2)=3/4 og f(4)=3/16. Bestem a og b . Kunne du bar ikke hjælpe mig med denne her, også?

Jeg er blevet student i år, men lynsupplerer MAT A, har stærkt brug for en der kan hjælpe med mine afleveringer og lektier. bare for en måneds tid, skal nemlig både op i faget skriftlig og mundtlig . Kender du nogen ? :)


Svar #6
13. juli 2010 af hej47 (Slettet)

jeg kan med det samme også sige  at  jeg bor i Storkøbenhavn , men det vil ikke være et problem for mig at komme til KBH :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

1)   3/4 = b*2a         2)   3/16 = 4a     Divider 1) med 2 :      (3*16)/(4*3) = b/b * 2a/4a 

4 = (2/4)a = (1/2)a  =  2-a        4 = 22 = 2-a        -a = 2     a = -2

1) :     b = 3/(4*2a) = (3*4)/4   =  3

Altså  f(x) = 3/x2

Hvilket niveau - ?


Svar #8
13. juli 2010 af hej47 (Slettet)

matematik A :) mange tak Krabasken :)

Jeg har en aller aller sidste:

Lad f(x)=2x3-5x2+x+1. Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet (1,f(1))

Den aller aller sidste :( please :(


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. juli 2010 af mette48 (Slettet)

#7 du roder da lidt i det flere steder, men resultatet er da ok

1) 3/4 = b*2a 2) 3/16 =b*4a Divider1) med 2 : (3/4)/(3/16) = b2a/b4a

3*16/4*3=2a/4a

4=1/2a

22=2-a

a=-2

3/4=b*2-2

3/4=b/22

b=3

f(x)=bx-2



Brugbart svar (1)

Svar #10
13. juli 2010 af mette48 (Slettet)

f(x)=2x3-5x2+x+1

tangenthældning; f('(x)=3x2-10x+1

f'(1)=3-10+1=-6

(1,f(1))=(1,2-5+1+1)=(1,-1)

y=ax+b hvor a=-6

Indsætter (1,-1)

-1=-6+b

b=5

tangent f(x)=-6x+5


Svar #11
13. juli 2010 af hej47 (Slettet)

Mange tak for hjælpen Mette48 :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

Mit sidste postulat   f(x) = 3/x^2 er selvfølgelig en tyrkflej - der skulle have stået   f(x) = 3*x^(-2)

Udskyl


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

f ' (x) skal være 6x^2-10x+1

Det giver en hældning i punktet på  -3

f (x) - (-1) = -3 * (x-1) = -3x+3

Tangenter bliver således:

f (x) = -3x+2

SÅDAN (mette)


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. juli 2010 af mathon

om
              f(x) = b·ax oplyses, at f(-2) = 4/9 og f(1) = 12

              f(x) = b·ax           a≠1

              f(xo+Δx) = aΔx·f(xo)

              f(-2+3) = a3·f(-2)

              f(1) = a3·(4/9)

              12 = a3·(4/9)

              27 = a3

              33 = a3

              a = 3
hvoraf
              f(x) = y = b·3x

              12 = b·31 = 3b
              
               4 = b

        


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. juli 2010 af mette48 (Slettet)

#12

f(x) = 3/x^2 er selvfølgelig en tyrkflej - der skulle have stået f(x) = 3*x^(-2)

Hvorfor er det en trykfejl?

3/x2=3x-2    det er jo bare to forskellige måder at skrive udtrygget på

#13

du her fuldstændig ret, f ' (x) skal være 6x^2-10x+1


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. juli 2010 af mathon

åh alle de tyrkflej her i VARMEN

                                   udtrygget   →   udtrykket

som man bliver helt utryg ved   :-)


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

Til # 15:

Forskellen er, at jeg ville skrive facit på samme form som f(x) i opgavens start, nemlig f(x) = b*x^a, derfor f(x) = 3*x^(-2)

Men du har ret - resultatet er det samme.

Til # 16:

Yes - det skyldes uden tvivl den tryggende varme . . .


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. juli 2010 af mathon

jaaahh og uden ende

den tryggende varme   →   den trykkende varme


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. juli 2010 af Krabasken (Slettet)

Til 18 :

Tak, hr lærer - det var nu ment som en vits -

Vi er jo helt oppe på 30 gr. calculus - øh...undskyld, celsius . . .


Skriv et svar til: HASTEEEER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.