Matematik

f(n)

03. august 2010 af mogens91 (Slettet)

Hej! Jeg er i gang med at læse i en engelsk matematikbog. Jeg har nu en opgave, der lyder således: "Write down an expression for f(p), where p is any prime number ". Jeg forstår ikke dét dér med write down an expression. Altså jeg ved, at expression kan betyde udtryk og fremstilling, men jeg er ikke helt sikke på, at jeg har fået fat i den hér :) Er der nogen, der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. august 2010 af JKaram (Slettet)

Ja, det er der. Mig for eksempel.

Der står helt sikkert noget mere i din opgave. Det er bare som "Opskriv et udtryk for f, hvor p er hvilket som helst primtal".
Der er uendelige mange muligheder for at opskrive sådanne udtryk så derfor må man forvente at der står mere i din opgave.

Karam


Svar #2
03. august 2010 af mogens91 (Slettet)

Arhh, nu giver det meget mere mening! Ja, der står mere i opgaven. I indledningen står der: "In this question, f(p) means the sum of all factors of p".

Tusind tak Karam!


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. august 2010 af JKaram (Slettet)

Så kører vi mand ;-) Held og lykke med resten min ven

Karam


Svar #4
03. august 2010 af mogens91 (Slettet)

Haha, ja, det gør vi! Tak min ven ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. august 2010 af ramme2 (Slettet)

Er ikke sikker, men mon ikke dette udtryk opfylder betingelsen for at p er et primtal, for det er noget hjemmekonstrueret.  Primtal kendetegnes netop ved ikke at kunne opløses i faktorer. Dermed udtrykker nedenstående a/b de tal der ikke er primtal 

p er et primtal     p <> a/b     p = Z  og   (a,b) = Z   og   a>b  og  (p,b,c) <> 0   og     (p,b,c) <> 1 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. august 2010 af himsen (Slettet)

#5

Hvad betyder din notation lige?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. august 2010 af ramme2 (Slettet)

Det var en lidt ufleksibel definition af primtal P jeg kom med i #5 . Denne her er bedre. 

P <> a*b   hvor a og b = N (de naturlige tal)          a og b >=2

 a*b vil definere de tal der ikke er primtal.       <> betyder forskellig fra

funktionen f(p) skal i opgaven defineres som en funktion af p.  f(p)  kan defineres som     f(p) = P/a    hvor a = N og a>=2      og f(p) <> N .   Det betyder at ligemeget hvilken a værdi (naturligt tal ) man sætter ind i udtrykket  f(p) = P/a så er det ikke muligt at få et helt tal for funktionen f(p)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. august 2010 af himsen (Slettet)

Det var noget af en vag definition af primtal. Der er en ganske naturlig definition af primtal:

p er er primtal hvis og kun hvis

1) p > 1     2) pN     3) div(p)={ 1, p }  i.e. p har kun de trivielle divisorer 1 og sig selv.

Det du skriver med at a=N er noget sludder. Et element a kan ikke være lig med en mængde, men kan ligge i en mængde. Det er sikkert også det du har ment med det.

Tror du har misforstået opgaven. f(p) skal være summen af faktorer i et primtal p.  Da p kun kan have sig selv og 1 som divisorer vil f(p)=p+1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. august 2010 af ramme2 (Slettet)

Jeg kunne ikke finde delmængdetegnet ∈ nogensteder, og den er heller ikke defineret i ascii-tabellen, men var godt klar over at det var det rigtige. Derfor blev jeg nødt til at bruge lighedstegnet som notation vel vidende at det ikke er perfekt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. august 2010 af Dynin (Slettet)

#8 Sådan defineres primtal jo normalt ikke ... den er korrekt (altså hvis div(p) betyder mængden af divisorer i p), men normalt  vil man vel bare skrive at p er et primtal netop hvis p har to forskellige naturlige tal som divisorere ... formelt: p primtal ⇔def ( p=ab ⇒ a,b∈{1,p}∧a≠b, ∀a,b∈N ) ... med denne def. bliver 1) og 2) overflødig i din def af et primtal


Skriv et svar til: f(n)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.