Matematik

Differentialregning HASTER!

09. august 2010 af A-top (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg står i den uheldige situation at jeg i morgen skal til mundtlig eksamen i Mat A.

Jeg er gået fuldstændig død og har brug for at få hjælp til et spørgsmål som lyder:

"Du skal specielt gøre rede for hvad det vil sige, at en funktion er differentiabel og give konkrete eksempler på hvordan man kan vise at en funktion er differentiabel. Du skal også gøre rede for monotoniforhold for differentiable funktioner"

Håber virkelig der er nogen der kan sparke mig i den rigtige retning.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2010 af JKaram (Slettet)

Du må være lidt mere specifik. Hvilken del har du svær ved.

Hvis det er overordnet kan du søge google for "differentiering" (eller tilsvarende på engelsk) og så skal der nok komme nogle grundlæggende beskrivelser.

Karam


Svar #2
09. august 2010 af A-top (Slettet)

jeg har svært ved at definere hvad det vil sige at en funktion er differentiabel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. august 2010 af JKaram (Slettet)

Det står hundrede procent i din matematikbog. Det kan jo love dig for ;-)

Karam


Svar #4
09. august 2010 af A-top (Slettet)

kan du evt lige skrive det for har ledt og ledt og der er ikke en generel definition i min :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2010 af Dynin (Slettet)

#4 har du prøvet at søge her i forummet?

En funktion f:]a,b[→R kaldes differentiabel i x0∈]a,b[ hvis differenskvotienten (f(x)-f(x0))/(x-x0) har en grænseværdi for x→x0 ............ f kaldes differentiabel i ]a,b[ hvis dette gælder for alle x0∈]a,b[


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. august 2010 af JKaram (Slettet)

Smukt sagt Dynin ;-)

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2010 af kieslich (Slettet)

#5

Jo ældre jeg bliver jo løsere bliver definitionerne

En kontinuert funktion f:]a,b[→R kaldes differentiabel i x0∈]a,b[ hvis differenskvotienten (f(x)-f(x0))/(x-x0) har en grænseværdi for x→x0 fra venstre og fra højre., og de to grænseværdier er ens............ f kaldes differentiabel i ]a,b[ hvis dette gælder for alle x0∈]a,b[


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2010 af ramme2 (Slettet)

et eksempel på en funktion der ikke er differentiabel er f(x) = |x|    (f(x) =+- x)  Denne funktion har et knæk i punktet (0,0) og er derfor ikke differentiabel. Den simple forklaring på en differentiabel funktion er, at et hvilket som helst sted på funktionens graf, har en tangent. 

Monotoniforhold. Gør rede for hvornår en funktion er voksende eller aftagende og find funktionens ekstremum. Funktionens ekstremum findes ved at sætte differentialkoefficienten lig med 0  f'(x) = 0 . Et ekstremum kan både være et maksimum, et minimum eller en vendetangent.

Et konkret eksempel  f(x) = x2 + 3 har differentialkoefficienten    f'(x) = 2x    find koordinaterne til ekstremum.                 2x=0 ⇒ x= 0    find y      y= 0 + 3    ⇒   y=3        minimum    (x,y) = (0,3)  . Hvis du skal vise et eksempel, er det bedre at vise et mere avanceret eksempel, som for eksempel et tredjegradspolynomium, eller en funktion hvor grafen har en assymptote.

Jeg er ikke på A-niveau, men du skrev at du var gået død, hvilket kan betyde at du ønsker problemstillingen simplificeret.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. august 2010 af JKaram (Slettet)

Og husk det lille trick med at "en funktion er kontinuert hvis den er differentiabel - funktionen kan dog godt være kontinuert uden at være differentiabel".

Karam


Skriv et svar til: Differentialregning HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.