Matematik

differentialligninger

15. august 2010 af dudiis (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en model for bestanden af harer inden for et bestemt område er antallet af harer N(t) løsning til differentialligningen:
dN/dt=k(600-N),

Hvor t er tiden i antal år, og k er en konstant. Det oplyses at N(0) = 300 og N(5)=500.

Bestem k.

Bestem væksthastigheden til tidspunktet t = 5.

Bestem antallet af harer til tidspunktet t = 7.

Det er primært "Bestem k" jeg har svært ved. 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2010 af mathon

       N(t) = Ce-kt + 600


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2010 af Economist (Slettet)

1) Løs differentialligningen og benyt de to punkter til at finde k. Benyt dig eventuelt af desolve på lommeregneren.

2) Indsæt N=500 og k= den fundne værdi i din differentialligning og bestem da dN/dt.

3) Indsæt t=7 i din stamfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2010 af mathon

       N(t) = Ce-kt + 600

       N(0) = C·e-k·0 + 600 = 300

                 C·1 + 600 = 300

                 C = -300

hvorfor

      N(t) = -300e-kt + 600
og
      N(5) = -300e-k·5 + 600 = 500                             divider med (-100)

                  3·e-k·5 - 6 = - 5

                  3·e-k·5 = 1

                  e-k·5 = (1/3)

                  ek·5 = 3

    

                 5k = ln(3)

                  k = (1/5)ln(3) = 0,2·ln(3)

konklusion:

       N(t) = -300e-kt + 600

      N(t) = -300·e-0,2·ln(3)t + 600 = -300·(eln(3))-0,2t + 600

      N(t) = -300·3-0,2·t + 600


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2010 af mathon

op og ned problemer i næstsidste linje

       N(t) = Ce-kt + 600

       N(0) = C·e-k·0 + 600 = 300

                 C·1 + 600 = 300

                 C = -300

hvorfor

      N(t) = -300e-kt + 600
og
      N(5) = -300e-k·5 + 600 = 500                             divider med (-100)

                  3·e-k·5 - 6 = - 5

                  3·e-k·5 = 1

                  e-k·5 = (1/3)

                  ek·5 = 3

    

                 5k = ln(3)

                  k = (1/5)ln(3) = 0,2·ln(3)

konklusion:

       N(t) = -300e-kt + 600

      N(t) = -300·e-0,2·ln(3)t + 600 = -300·(eln(3))-0,2t + 600

      N(t) = -300·3-0,2·t + 600

     dN/dt = 0,2·ln(3) ·(600-N)


Svar #5
15. august 2010 af dudiis (Slettet)

 er rimelig forvirret ;s

jeg benytter Ti interactive til at løse ligningen.

Hvis jeg nu siger:

desolve(y'=k(600-y) and y(0)=300,t,y) er det så rigtigt?

Jeg får en løsning uden begrænsninger der hedder: integral(( (1.)/(k(600. - y)) ),(y))=t + @1

, Her kan jeg så finde @1 og derefter k?

Problemet er, at jeg ikke kan finde ud af, at sætte begrænsningerne på i Ti, for dem skulle jeg jo meget gerne have med fra starten.

mathon: hvor kommer C fra ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2010 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:udledning_2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2010 af Economist (Slettet)

Hvis vi nu løser den i hånden, er det måske nemmere at overskue.

Du har

dN/dt=k(600-N)

og omskriver da først til

dN/dt=-k(-600+N)

og sepererer da variablene

1/(-600+N)dN=-kdt.

Da integrerer du begge sider af lighedstegnet og opnår

ln(|-600+N|)=-kt+c

lille c er den abitrære konstant, der fremkommer ved et ubestemt integrale. Tag nu e på begge sider og få

-600+N=e^(-kt+c)

som du kan omforme til

-600+N=e^(-kt)*e^c

og så isolerer du N ved at

N=e^c*e^(-kt)+600.

Nu er du sådan set færdig, men det, Mathon så gør, er, at han sætter store C=e^c, så udtrykket forsimples en smule, så du har

N=Ce^(-kt)+600

Og så håber jeg, at det giver mere mening.


Svar #8
15. august 2010 af dudiis (Slettet)

 tusind tak mathon og Economist! Det hjalp meget på forståelsen! Det vil jeg helt klart kunne bruge!

Nu er det blot hvordan man skriver det ind i Ti-interactive. Min lærer vil gerne have jeg benytter det program og dets funktioner:S


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. august 2010 af mathon

                         

                       desolve(n' = k*(600-n),t,n)     --->   N(t) = C·e-kt + 600

                       Define n(t) = C·e^(-k*t) + 600

                       solve(n(0)=300,c)                   ---> c = -300

                       define c = -300

                      

                        solve(n(5)=500,k)                 --->  k = (1/5)·ln(3)


Svar #10
15. august 2010 af dudiis (Slettet)

 mange tak for hjælpen!

Er glad for at der er nogen, der gider bruge deres søndag eftermiddag på lidende studerende ;)

fortsæt god weekend !:)


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. januar 2014 af frederikea (Slettet)

hmm hvordan finder man væksthastigheden ?


Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.