Matematik

Substitution

19. august 2010 af IndiaDesi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey :)

Jeg har en matematik aflevering som indeholder nogle opgaver om substitution. Substitution er ikke min stærke side og derfor ville jeg høre om der er nogen som kan hjælpe mig?

a.     ∫(5)/(x-7)dx

b.     ∫(2)/(x+1)dx

c.     ∫(4)/(6x+3)dx

d.     ∫(7)/(4-2x)dx

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2010 af peter lind

I alle tilfælde skal du substituere t = nævneren. I den første altså t = x-7. I de 2 sidste opgaver kan du sætte et tal ud foran en parantes; men det er ikke nødvendigt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Substitution i integralregning bruges til at gøre integralet simplere. Man skal efter integrationen så huske at substituere tilbage igen.

a. Substituer t = x-7 , x = t+7 , dx = dt

b. Substituer t = x+1 , x = t-1, dx = dt

c. Substituer t = 2x+1, x = (t-1)/2, dx = (1/2)dt

d. Substituer t = 2-x, x = 2-t , dx = -dt


Svar #3
19. august 2010 af IndiaDesi (Slettet)

:/ Hm... Kan I givet et eksempel ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. august 2010 af Majlund (Slettet)

 substitution går i korte træk ud på at skifte variablen på en smart måde, så problemet bliver nemmere... Hvis du fx i første opgave vælger den nye variabel u=x-7,                                                (1)

Så er: du/dx=1   <=>   du = 1·dx     <=>    du = dx                                 (2)

(da x-7 differentieret mht. x giver 1)

Herefter kan alt med x'er i opgaven udskiftes med u'er:

∫(5)/(x-7)dx = ∫(5)/(u) du = 5 ∫(1/u)du = 5 ·ln(u)                                     (3)

Ønsker man svaret angivet i den oprindelige variabel (og det gør din lære nok) kan man nu uden problemer skifte tilbage igen:

5 · ln(u) = 5 · ln(x-7)                                                    (4)

Opskriften er altså:

(1) Find et udtryk for en ny variabel, u.

(2) Differentier udtrykket mht x og isoler dx.

(3) udskift alle x'er med u'er og løs problemet nemmere..

(4) Substituer x'erne tilbage i løsningen.

(5) Hvis du ikke kan få alle x'erne til at forsvinde, så du ender med en ligning med både x'er og u'er, har du valgt en forkert variabel, u.. Returner til (1) og prøv igen.. Jeg kan afsløre at du kan kopiere min måde at gætte u'et på i resten af opgaverne...


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. august 2010 af mathon

c.

se

Vedhæftet fil:Integral_c.doc

Svar #6
19. august 2010 af IndiaDesi (Slettet)

det vil altså sige at a) er:

5 * ln(u) = 5 * ln(x-7) ?


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. august 2010 af mathon

d.

se

Vedhæftet fil:Integral_d.doc

Brugbart svar (1)

Svar #8
19. august 2010 af mathon

   Nu har du en gennemgang af de to sværeste.

   Prøv nu selv a. og b.


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. august 2010 af mathon

@#6

dvs at a) er:
                            5·ln|x-7| + k


Svar #10
19. august 2010 af IndiaDesi (Slettet)

og jeg får b) til:

(2/1)lnlx+1l+k... rigtigt ?


Svar #11
19. august 2010 af IndiaDesi (Slettet)

100000 gange tak for hjælpen :) nu kan jeg finde ud af substitution :D


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. august 2010 af Krabasken (Slettet)

@ #5 & #7:

Mathons to vedhæftede udregninger giver (helt korrekt) hhv. 2/3 * ln |6x+3| og -7/2 * ln |4-2x|, men kan nogen fortælle mig, hvorfor mit CAS-værktøj (Voyage 200) giver hhv. 2/3 * ln |2x+1| og -7/2 * ln |x-2| - ?
 


Brugbart svar (2)

Svar #13
20. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er, fordi resultaterne er de samme pånær en konstant, som jo er tilladt, da det er ubestemte integraler. F. eks.

2/3 * ln |6x+3| = 2/3 * ln( 3*|2x+1| ) = 2/3 * ln(3) + 2/3*ln |2x+1| , og her dropper CAS-værktøjet konstanten 2/3 * ln(3) . Tilsvarende gælder for den anden funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #14
20. august 2010 af Krabasken (Slettet)

Ja - naturligvis

Godt set !

Tak


Skriv et svar til: Substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.