Matematik

substitutionsmetoden

21. august 2010 af Gitse (Slettet)

Hej,

jeg har et lille problem med denne opgave: (3x4-1)5 *x3

Jeg skal finde stamfunktionen og jeg ved godt at jeg skal bruge substitutionsmetoden - men jeg har prøvet mange gange, og kom ingen vegne. 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2010 af gera (Slettet)

Du skulle kunne se at hvis f=x^4 så f' = 4x^3 og hvis du vælge y= x^4 får du ydy= 4x^3dx. Kan du selv resten?


Svar #2
21. august 2010 af Gitse (Slettet)

 Jeg kan ikke se hvordan det bliver til det..


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2010 af Economist (Slettet)

∫(3x4-1)5*x3dx=(1/12)∫(3x4-1)5d(3x4-1)=(1/12)*(1/6)(3x4-1)6+k=(1/72)(3x4-1)6+k


Svar #4
21. august 2010 af Gitse (Slettet)

jeg kan se alt, men jeg kan ikke se hvordan det bliver til: 1/12 altså 3x4 bliver til 12x3.. ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2010 af Economist (Slettet)

Der gælder ikke, at d(3x4-1)=x3, idet d(3x4-1) jo, som du bemærker, bliver 12x3. Hvis du derfor skal opnå en situation, hvor ligheden stemmer, bliver du nødt til at sige (1/12)d(3x4-1)=x3. Nu stemmer det, og så kan du integrere. Da 1/12 ikke afhænger af x, har jeg blot tilladt mig at sætte det uden for integralet, det må du jo godt, jf. dine integralregler.


Svar #6
21. august 2010 af Gitse (Slettet)

okay, nu forstår jeg ! tusind taaaaaaaaaaaaaaak! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2010 af Economist (Slettet)

Det var så lidt.

Substitution er som regel simpelt nok, idet det oftest ses, at den indre funktion differentieret giver den pågangede funktion - eventuelt med en faktor, der lige skal korrigeres for, som du også så i ovenstående. Men det skal du bare lige være lidt vågen overfor. Ellers plejer det at give sig selv.


Skriv et svar til: substitutionsmetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.