Matematik

Cirkels ligning?

21. august 2010 af dressed (Slettet)

Hvordan finder jeg centrum og radius af denne ligning?

(x-1)2+y2+8y=9


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2010 af peter lind

Cirklens ligning er (x-a)2+(y-b)2 = r2, hvor centrum er (a,b) og r er radius. Sammenligner du med din ligning kan du direkte aflæse a, b og r2


Svar #2
21. august 2010 af dressed (Slettet)

 Så ligningen er (x-1)2+(y-4)2 = 9 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2010 af mathon

nej


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2010 af NejTilSvampe

 nej.

(y-4)^2 ≠ y^2 + 8y

y^2 + 8y = (y+4)^2 - 16

så for at faktorisere den i den form er du nødt til at lægge 16 til på begge sider:

(x-1)^2 + (y+4)^2 = 25 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2010 af peter lind

Nej (y-4)2 = x2-8y+16. For at få fortegnet til at stemme skal du have (y+4)2. Desuden skal du addere 16 på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2010 af mathon

så for at faktorisere den   →   kvadratkomplettere den


Svar #7
21. august 2010 af dressed (Slettet)

 Hvorfor -16 i (y+4)2 - 16?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2010 af mathon

...eller evt. udtrykt - men naturligvis med samme indhold

       y2 + 8y = (x+4)2 - 16


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. august 2010 af NejTilSvampe

 #6 - ah tak for den rettelse :)

#7 - fordi (y+4)^2 - 16 = y^2 + 8y


Svar #10
21. august 2010 af dressed (Slettet)

 Tror jeg er med nu. Centrum ligger i (1,4) og radius er √25 = 5 ?


Svar #11
21. august 2010 af dressed (Slettet)

 eller (1,-4) ....


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. august 2010 af mathon

@#7

  se


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. august 2010 af NejTilSvampe

 #11 - korrekt, og ja radius er 5 :)


Svar #14
21. august 2010 af dressed (Slettet)

 super. tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Cirkels ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.