Matematik

halveringstid

16. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

jeg har nogen problemer med denne her mat-opgave. Del 1 har jeg svaret på, men del 2 kan jeg ikke svare på.

Rusmidlet har en halveringstid på ca. 4 døgn. En person indtager 12 mg af rusmidlet. Hvor meget har personen tilbage i kroppen efter 4, 8, 12 og 16 døgn?
Efter 4 døgn? 6 mg
Efter 8 døgn? 3 mg
Efter 12 døgn? 1,5 mg
Efter 16 døgn? 0,75 mg
Hvad sker der, hvis personen indtager 12 mg af rusmidlet hver 4. dag? 
 

man skal jo ikke bare plusse med 12 vel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 jo. så lægger du det til per dag, plus hvad der er i kroppen fra de andre dage..

husk at kompencere for at der hele tiden oplagres noget i kroppen..


Svar #2
16. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet)

 @nordfyn

tak for svar men så langt er jeg med. er bare ikke noget matematisk geni, og kan simpelthen ikke se hvordan jeg skal skrive det op som ligning /formel 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2010 af ramme2 (Slettet)

4  døgn     6mg +12mg =18mg

8 døgn      (18/2) +12  = 21 mg

12 døgn    (21/2) +12 = 22,5g

16 døgn    (22,5/2) +12 = 23,250

Konklusion der ophobes og mere og mere rusmiddel i kroppen. Dog er stigningen af rusmidler i kroppen aftagende, fordi den nye mængde rusmidler også halvveres på 4 dage.   


Svar #4
16. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet)

 @ramme2

igen, også tak for svar til dig. men jeg formulerer mig vist lidt uklart

jeg prøver at arbejde ud fra formlen

M=M0*a^t

hvor M0 er mængden lige efter indtagelse og a er konstanten (2^0,75)/2 mens t er antal døgn.

så efter 8 døgn

M = 12 * ((2^0,75)/2) ^ 8

her er M selvfølgelig 3.

hvad skal jeg gøre ved den ligning for at det skal give 21?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Skal du beregne fremskrivningsfaktoren a og tilvæksten for den eksponentielt aftagende funktion skal du bruge formlen. Det ved jeg ikke om du skal, for du definerer ikke din opgave særligt forståeligt.

T½ = log½ /loga   ⇒  loga =  log½ / T½       ⇒   a =10 (log½ / t½)       t½ = 4

a= 10(log½ / 4)    dermed beregner du fremskrivningsfaktoren a


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2010 af ramme2 (Slettet)

M0 = 12      der er begyndelsesmængden i mg    funktionen hedder M(t) = M0 *at  

Jeg vil mene at forskriften for den eksponentielt aftagende funktion er    M = 12 *0,8409x       de 0,8409 = a         er fremskrivningsfaktoren der blev beregnet i #5


Svar #7
16. september 2010 af Pjaekkerne (Slettet)

 men

12*0,8409^12 skulle jo gerne = 22,5 (som i #3), men det giver 1,50008.

jeg er komplet og aldeles matematikidiot, I know, men jeg kan altså stadig ikke se hvordan det giver mening.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Jeg har ikke indkalkuleret de 12 mg rusmiddel i formlen  (M = 12 *0,8409x)    som han indtager hver 4 dag. Formlen tager kun udgangspunkt i de 12mg som han indtog fra starten. når du får resultatet 1,50008. fortæller det at han har 1,5mg rusmiddel i kroppen efter 12 dage hvis han ikke indtager mere rusmiddel.

Det er rigtigt at man kan beregne en formel der tager de øvrige doser med også men dem ved jeg ikke helt hvordan man beregner. Den formel bliver ret kompliceret. Hvis der nogen der ved hvordan er bidrag velkomne.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. september 2010 af mathon

        "Hvad sker der, hvis personen indtager 12 mg af rusmidlet hver 4. dag?"           

                                              [R] = (12 mg)·(n+0,840896t)   n·4 < t < (n+1)·4             n∈No


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Hvad er n ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. september 2010 af mathon

      n∈No


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2010 af mathon

rettelse til #9, som ikke er korrekt
se
peecee.dk/upload/view/266589

 hvoraf det fremgår,
at blodindholdet er næsten konstant
lig med 24 mg efter 32 døgn med
gentagen injektion af 12 mg per gang.


Skriv et svar til: halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.