Matematik

Hjælp til til et par ligninger.

19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Hej alle!

Jeg sidder og grubler over et par ligninger:

(x-2)(x2+3x)(x2+3)=0

Jeg kan se det er en en andengradsligning, men hvordan løser jeg den? Ganger jeg ind i paranteserne? Men hvis jeg gør det for jeg nogle mærkelig ting, blandt andet x3. Hvordan gør jeg?

Den anden ligning jeg har svært ved er 1/x + 2x = 3x - 2.

Jeg har på fornemmelsen at jeg skal bruge nulreglen på en eller anden måde. Så det man gør til at starte med er at flytte alt det på højre side om på venstre. Så kommer den jo til at hedde 1/x - 1x + 2 = O, og så kan jeg ikke rigtig komme videre.

Kan I hjælpe?

Mvh. Peter


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2010 af peter lind

I den første. Du kan sætte x ud foran en parantes i den midterste parantes. Brug derefter 0 reglen. I den anden gang ligningen med x. Så har du en andengradsligning, som du må løse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Du har at  (x-2)=0 eller (x^2+3x)(x^2+3)=0

x-2=0, x=2

Gang så ind i parantesen. Så får du en fjerdegradsligning.

x^4+6x^2+9x=0

Sæt nu eksempelvis x^2=z, så har du en andengradsligning du kan løse..

Når du får resultatet for z skal du så bare huske at z=x^2


Svar #3
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Tak for svaret Peter Lind. Jeg forstår nu den anden ligning og har løst den.

Men har stadig svært ved den første. Du siger at jeg sætte uden for parentes. Så sker der følgende:

(x-2)(x2+3x)(x2+3)=0

x-2=0 <=> X= 2

x(x+3)=0  <=> x= 0 V x+3=0 <=> x=0 V -3

Hvordan kommer jeg videre, og hvordan skriver jeg det op?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2010 af peter lind

Da x2+3 > 0 har du dermed fundet samtlige løsninger så du er færdig. Bortset fra at til sidst bør du skrive x=0 V x=-3 er det skrevet udmærket. Du kan da tilføje  L = {-3, 0, 2} hvis du har lyst.


Svar #5
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Hvordan kan det være at når (x2+3) er større end nul har man løst den? Det virker lidt mærkeligt. Forresten, hvad er det nu hvad "L" betyder :)? Jeg kan huske hvad N,Z,Q og R betyder men L har lige smuttet!

Men hvordan ville det være mest korrekt at sætte det op?

Man starter jo her:

(x-2)(x2+3x)(x2+3)=0 ⇔

(x-2)x(x+3)(x2+3)=0 ⇔

x-2 = 0 ⇔

X=2

X(x+3)=0 ⇔

x=0 V x+3=0 ⇔

x=0 V x=-3

FACIT: L = {-3, 0, 2}

Men hvad sker der med  (x2+3). Skal det ikke med i udregningerne et eller andet sted?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af peter lind

L står for løsningsmængden. Kender du ikke den betegnelse skal du bare ignorere det jeg har skrevet om den.

Du bruger 0-reglen. Da x2+3 > 0, kan den aldrig give anledning til en løsning.


Svar #7
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Ahh! Nu forstår jeg. Selvfølgelig. Det kan jo umuligt give en løsning. Tak.

Men er stadig i tvivl om hvordan jeg sætter det op, da det er en aflevering

(x-2)(x2+3x)(x2+3)=0 ⇔

(x-2)x(x+3)(x2+3)=0 (Her har jeg ikke sat biimplikation ned til næste del af udregningen).

x-2 = 0 ⇔X=2

X(x+3)=0 ⇔

x=0 V x+3=0 ⇔

x=0 V x=-3
 

x2+3=0 ⇔Ingen løsning da leddet giver over nul!

FACIT: X= 0 V -3 V 2


Svar #8
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Jeg er faktisk kommet lidt i tvivl, fordi hvis man putter -3 ind i ligningen så giver det ikke 0! Det burde det da.

Er der en venlig sjæl som vil skrive hvordan man sætter denne korrekt op?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2010 af dagj (Slettet)

Prøve lige at sætte -3 ind igen.. Det er altså rigtigt nok


Svar #10
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

(-3-2)((-3)2+3(-3))((-3)2+3) = Giver ikke 0 :/


Svar #11
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Hørte fra en af mine kammerater at der er 5 løsninger, og han siger at han har snakket med læren om opgaven.

Jeg kan bare overhovedet ikke se hvor 5 løsninger kommer fra =S?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. september 2010 af peter lind

Der er heller ikke 5 løsninger med mindre du regner med komplekse tal. Kan x2+3 være skrevet forkert så der i stedet skulle stå x2-3. Det vil nemlig give 5 løsninger,


Svar #13
19. september 2010 af powerfull499 (Slettet)

Nej det synes jeg nemlig heller ikke. Har lige skaffet udregningerne fra ham:

(x-2)(x^2+3x)(x^2+3)=0
Her bliver vi nød til at bruge 0-reglen og kigge på hvert led.
x-2=0↔2-2=0↔x=2
x(x+3x)↔x=0 V (x+3x) x=-3
x(x+3)↔x=0 V (x+3) x=-3
Efter de udregninger ender det??med at vi har 5 resultater?
x=2 V x=0 V x=-3 V x=0 V x=-3
 

Man kan da ikke have samme løsninger 5 gange =S.

Men kan vi blive enige om at løsningen er og bliver X= 2 V 0 V -3?


Skriv et svar til: Hjælp til til et par ligninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.