Matematik

Hjælp til at bestemme to funktioner

21. september 2010 af perlez (Slettet) - Niveau: A-niveau

To funktioner er f og g er givet ved

f(x)=-x^3+x^2+kx+3 og g(x)=x^2+3   (hvor k er et positivt tal)

grafen for f og g afgrænser for x≥ 0 et område M, der har et areal, og for x≥0 et andet område N, der har samme areal.

a) Gør rede for, at de to områder M og N har samme areal for alle værdier af K

Drfor viser jeg M=N

f(x) = g(x)

-x^3+x^2+kx+3=x^2+3

-x^3+x^2+kx+3-3=x^2

-x^3+kx=0

nulregeln:

(x=0 V -x^2+k=0)

-x^2+k=0

-x^2=0-k

x^2=k

x=+,-√k

så ved jeg ikke hvad det næste skridt er?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

Vis at ∫-√k0 f(x)-g(x) dx = ∫0√k f(x) - g(x) dx


Svar #2
21. september 2010 af perlez (Slettet)

Hvordan gør man det?, skal jeg bare sætte tallene ind i formlen eller?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. september 2010 af mette48 (Slettet)

Jeg er lidt i tvivl om opgaveteksten

Hvad er forskellen på M og N ?

Er det arealet mellem de to grafer der er tale om?

Du skriver for begge arealer x≥0 hvor er den anden grænse?

Areal for f(x) er ∫ab F(x)dx


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

#2

Hvordan gør man det?, skal jeg bare sætte tallene ind i formlen eller?

Sæt funktionerne ind og udregn. du skal bare beholde k som en ukendt konstant. Udregn hver side for sig og vis at det giver det samme.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 Problemet er, at opgavestilleren har kludret lidt i formuleringen. Den 3. linie i #0 bør starte

grafen for f og g afgrænser for x≤ 0 et område M

Man skal vise, at (jvf. #1 med en rettelse)

 ∫-√k0 (g(x)-f(x)) dx = ∫0√k (f(x) - g(x)) dx , idet g(x) ≥ f(x) for -√k ≤ x ≤ 0, og f(x) ≥ g(x) for 0 ≤ x ≤ √k .


Svar #6
22. september 2010 af perlez (Slettet)

hvordan skal jeg udregne begge sider, og vise at k giver det samme, når nu der kun er opgivet ét k i f(x) ?

men i min udregning for f(x) , har jeg fundet ud af at x^2 =k. men i g(x)=x^2+3, er mit k så 3?


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningen f(x) = g(x) har for k > 0 de tre løsninger, som du har fundet i #0, nemlig 0 og ±√k .

Man ser let, at f(-x) - g(-x) = -(f(x)-g(x)). Heraf følger identiteten om de to integraler i #5 og dermed, at A(M) = A(N) for ethvert positivt k.


Skriv et svar til: Hjælp til at bestemme to funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.