Matematik

Analytisk geometri

22. september 2010 af JuliaW (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber nogen kan hjælpe mig med følgende opgave:

Bestem koordinaterne til centrum M og radius for den kugle, som har punkterne A,B,C og D på sin overflade.

Informationer.

ABC er en ligesidet trekant.

ABCD et tetraeder

D ligger 33m over punktet S, som er tyngdepunktet for trekanten ABC.

A (0,0,8) , B (0,24*kvadratrod3,8) , C (-36,12*kvadratrod3,8) , D (-12,12*kvadratrod3,41)

S (-12,12*kvadratrod3, 8)

(længdeenheden er 1m)

En tilhørende opgave som måske kan hjælpe med at løse denne her.

- Alle punkter, der har samme afstand til punkterne A og D ligger i en plan alfa. Bestem ligningen for planen alfa.

alfa: 12x - (12*kvadratrod3)y - 33z + 1096,5 = 0

(kontrolsvar: M= (-12, 12*kvadratrod3, 347/22) ; radius = 555/22


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kuglens centrum M fås som middelværdien af de 4 punkter A, B, C, og D's koordinater. Kuglens radius er så afstanden fra M til hvert af punkterne A, B, C, eller D.

Men der er en fejl i koordinaterne, for ABCD er ikke et tetraeder med de koordinater angivet i #0.


Svar #2
22. september 2010 af JuliaW (Slettet)

i opgaven står der skrevet at den er tetraederformet. Er der forskel på de to udtryk? Hvis jeg regner middelværdien ud får jeg samme koordinater som punktet S som er tyngdepunktet for trekanten ABC. Udregningen passer heller ikke sammen med kontrolsvaret. Tænkte på om skæringspunktet mellem planen alfa og linjen der går gennem DS ikke er centrum for kuglen? Kan det lade sig gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Punktet S, trekantens tyngdepunkt, er middelværdien af de tre punkter A, B, og C. De ligger alle tre i planen z = 8, så D skal ligge på en linie gennem S vinkelret på planen z = 8. Måske der skelnes mellem et tetraeder (pyramide) og et ligesidet tetraeder. I så fald er kuglens centrum M ikke middelværdien af alle 4 punkters koordinater.

Linien gennem S og D har parameterfremstillingen

P(t): (x; y; z) = (-12 ; 12√ ; 8) + t(0 ; 0 ; 1) ,

og kuglens centrum må ligge på denne linie. Idet D = P(33), er afstanden mellem P(t) og D da |t-33| .

Afstanden d mellem A og P(t) er bestemt af

d2 = 122 + (12√3)2 + t2 ,

så vi finder t for kuglens centrum M ved at løse d2 = |t-33|2 , eller

4·144 + t2 = (t-33)2 = t2 + 332 - 66t , eller

66t = 332 - 4·144 = 513 , så

t = 513/66 = 171/22 .

Kuglens centrum er da i punktet

M = (-12 ; 12√3 ; 8 + 171/22) = (-12 ; 12√3 ; 347/22)

Kuglens radius er da r = 33 - 171/22 = 555/22


Svar #4
22. september 2010 af JuliaW (Slettet)

tusind tak :)


Skriv et svar til: Analytisk geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.