Matematik

Find radius på kegle

29. september 2010 af EmilieDWT (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hej, har virkelig brug for hjælp til den her, jeg skal fremlægge opgaven foran hele klassen imorgen. :(

Opgaven lyder:

Et stearinlys har form som en kegle med en diameter på 4 cm og en højde på 38 cm. Et andet kegleformet lys er 50% højere, men inderholder 3 gange så meget stearin. Hvor stor er radius i dette lys?

Indtil videre har jeg udregnet, at den anden kegle har rumfanget ca. 477,6 cm, højden 57 cm og facit påstår at radius skal være ca. 2,8 cm. Men selvom jeg følger udregningen i bogen kan jeg ikke få det til at blive samme resultat. 

En der vil være sød at forklare mig hvordan de har fundet frem til radius? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find rumfanget V1 af det lille stearinlys.  Rumfanget af det store lys er

V2 = (1/3)·h2·π(r2)2 = 3V1 ,

og det vides, at h2 = (3/2)h1 = (3/2)·38cm . Så kan r2 isoleres og findes.


Svar #2
29. september 2010 af EmilieDWT (Slettet)

Du må virkelig undskylde, men selvom jeg bruger den her ligning kan jeg ikke få det rigtigt. 

Har gjort sådan her:

√(V2·3÷h2·π) = r2 √(477.6·3÷57·π = 8,89 cm (selvom facit siger at resultatet er 2,8 cm.)

Er der noget jeg har misforstået? Undskyld, hvis jeg er til besvær, sætter pris på hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

(r2)2 = 3V1/((1/3)h2π) = 3V1/((1/3)(3/2)h1π) = 6V1/(πh1) , så

r2 = [ 6V1/(πh1) ]1/2 .

Nu er V1 = (1/3)h1π(r1)2 , så

6V1/(πh1) = 2(r1)2 .

Vi får da

r2 = (√2)r1 = (√2)·2cm = 2,828cm


Svar #4
29. september 2010 af EmilieDWT (Slettet)

 Mange tak for svaret, forstår det nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2010 af mette48 (Slettet)

Et stearinlys har form som en kegle med en diameter på 4 cm og en højde på 38 cm. Et andet kegleformet lys er 50% højere, men inderholder 3 gange så meget stearin. Hvor stor er radius i dette lys?

rumfang af lys1=1/3 π r2 h = 1/3 * 3,14 * (4/2)2*38 cm3 ≈ 159 cm3

rumfang af lys2 er 3 * 159 cm3= 477 cm3    (din enhed (cm) er forkert)

højde for lys2 = 38*1,5 cm= 57 cm

rumfang for lys2 =1/3 π r2 h

477=1/3 * 3,14 * r2 * 57

r2 =( 477*3)/(3,14*57) ≈ 8

r = √8 ≈ 2,8

radius i det store lys er 2,8 cm

Det er mere elegant at reducere formlerne inden man sætter tal ind, som #1 har gjort, men det er somme tider mere overskueligt at bruge tallene


Svar #6
30. september 2010 af EmilieDWT (Slettet)

Tak for dit svar, har allerede fremlagt opgaven for min klasse, men jeg sætter stadig stor pris på det :)


Skriv et svar til: Find radius på kegle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.